Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

De Berkdijk: verschil tussen versies

 
(Een tussenliggende versie door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
De Berkdijk behoort tot de oudste Tilburgse namen. Vanaf 1418 komt de Berckdijck in allerlei documenten voor. ‘Dijk’ heeft hier de betekenis van een verhoogde weg door de heide. De Berkdijk was, evenals [[Hoeven, De|De Hoeven]] en de Stokhasselt, een straatnederzetting. De boerderijen stonden langs de weg, de Berkdijksestraat, die vroeger deel uitmaakte van de oude weg van Tilburg over [[Korvel]] naar Breda. In 1872 kwam de Berkdijksestraat nog voor onder de dubbele benaming Berkdijk en Oude Bredasche baan. Tot ver in de twintigste eeuw had de Berkdijk nog een landelijk karakter. In 1958 stonden er nog twaalf boerderijen aan de Berkdijksestraat, waarvan de meeste aan het deel westelijk van de ringbaan. Alleen het gedeelte tussen de Gilzerbaan en de Bredaseweg, de huidige Friezenlaan, is nog een authentiek stukje Berkdijksestraat, compleet met een bestrating van oude ‘kinderkopjes’. Verder is het vroegere beloop van de Berkdijksestraat nog terug te vinden in de Burgemeester Beckersstraat en delen van de Burgemeester van de Mortelstraat en de Tubantenstraat.
+
<foto><beeldonline>547671ac-eef1-4932-bddc-e719578403db</beeldonline></foto>De Berkdijk behoort tot de oudste Tilburgse namen. Vanaf 1418 komt de Berckdijck in allerlei documenten voor. ‘Dijk’ heeft hier de betekenis van een verhoogde weg door de heide. De Berkdijk was, evenals [[Hoeven, De|De Hoeven]] en de Stokhasselt, een straatnederzetting. De boerderijen stonden langs de weg, de Berkdijksestraat, die vroeger deel uitmaakte van de oude weg van Tilburg over [[Korvel]] naar Breda. In 1872 kwam de Berkdijksestraat nog voor onder de dubbele benaming Berkdijk en Oude Bredasche baan. Tot ver in de twintigste eeuw had de Berkdijk nog een landelijk karakter. In 1958 stonden er nog twaalf boerderijen aan de Berkdijksestraat, waarvan de meeste aan het deel westelijk van de ringbaan. Alleen het gedeelte tussen de Gilzerbaan en de Bredaseweg, de huidige Friezenlaan, is nog een authentiek stukje Berkdijksestraat, compleet met een bestrating van oude ‘kinderkopjes’. Verder is het vroegere beloop van de Berkdijksestraat nog terug te vinden in de Burgemeester Beckersstraat en delen van de Burgemeester van de Mortelstraat en de Tubantenstraat.
  
 +
[[Categorie:Stadsontwikkeling_Tilburg]]
 
[[Categorie:Tilburgs_Lexicon]]
 
[[Categorie:Tilburgs_Lexicon]]

Huidige versie van 2 jul 2021 om 11:34

De Berkdijk behoort tot de oudste Tilburgse namen. Vanaf 1418 komt de Berckdijck in allerlei documenten voor. ‘Dijk’ heeft hier de betekenis van een verhoogde weg door de heide. De Berkdijk was, evenals De Hoeven en de Stokhasselt, een straatnederzetting. De boerderijen stonden langs de weg, de Berkdijksestraat, die vroeger deel uitmaakte van de oude weg van Tilburg over Korvel naar Breda. In 1872 kwam de Berkdijksestraat nog voor onder de dubbele benaming Berkdijk en Oude Bredasche baan. Tot ver in de twintigste eeuw had de Berkdijk nog een landelijk karakter. In 1958 stonden er nog twaalf boerderijen aan de Berkdijksestraat, waarvan de meeste aan het deel westelijk van de ringbaan. Alleen het gedeelte tussen de Gilzerbaan en de Bredaseweg, de huidige Friezenlaan, is nog een authentiek stukje Berkdijksestraat, compleet met een bestrating van oude ‘kinderkopjes’. Verder is het vroegere beloop van de Berkdijksestraat nog terug te vinden in de Burgemeester Beckersstraat en delen van de Burgemeester van de Mortelstraat en de Tubantenstraat.