Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Caspar van den Beld

Caspar Melchior Balthasar van den Beld
Spoorlaan 422, fotograaf Gemeente Tilburg.
Persoonsinformatie
Nationaliteit Nederlands
Geboortedatum 1886
Geboorteplaats Ransdorp
Overlijdensdatum 1962
Overlijdensplaats Tilburg
Werken
Belangrijke gebouwen Hotel Central

Caspar Melchior Balthasar van den Beld (Ransdorp, 1886 - Tilburg, 1962) vestigde zich als architect in 1915 in Tilburg. In dat jaar schiep hij reeds een beeldbepalende creatie, het winkelhuis op Heuvel 33, de huidige Heuvelring.

In het begin van de jaren twintig ontwierp hij een omvangrijk woningbouwcomplex in de omgeving van de Waterhoefstraat en de Pijlijserstraat. Vanaf die tijd ontwierp Van den Beld ook talloze huizen voor middenstanders, handelaren en medici. In 1932 verrees zijn meest stijlvolle ontwerp, het huidige Hotel Central aan de Spoorlaan. In de jaren dertig was hij betrokken bij de bouw van de Sint Theresiakerk en scholen in de wijk Theresia, en in de jaren vijftig bij de invulling van de textielbuurt. In die periode ging hij samenwerken met zoon Caspar jr., die vanaf 1960 onder meer diverse gebouwen voor de Boerenleenbank en woningbouwprojecten tekende voor de nieuwbouwwijken het Zand, Wandelbos, Heikant en Stokhasselt.