Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Sint Theresiakerk

Deze kerk werd in 1930 ingezegend door bouwpastoor mgr. Willem Mutsaerts. Het gebedshuis aan het Theresiaplein was een ontwerp van Hendrik Valk en Caspar van den Beld. Zij lieten zich inspireren door de romaanse en gotische bouwstijl, maar er zijn ook verwijzingen naar het werk van de architecten Kropholler en Berlage.

In 1931 werd naar hun ontwerp de aangrenzende pastorie gerealiseerd. Rondom de achterste kerktoren werden de symbolen van de vier evangelisten aangebracht en boven de entree een beeld van Theresia. Het sobere interieur werd in de loop der tijd aangepast met onder meer glas-in-loodramen en vanen. Er bevond zich ook een uit 1859 daterend orgel, afkomstig uit de Paterskerk. Aan de historie van de Theresiakerk kleeft tevens de traditie van het Driekoningenzingen dat hier intensief werd beleefd.

Al in de jaren zeventig ontsnapte het gebedshuis aan sluiting en het werd in 1980 opgeknapt. In 1997 viel toch het doek. Er ontstond destijds enige ophef, omdat het bisdom de opdracht gaf aan het kerkbeheer om eigenhandig de stenen kruiswegstaties te vernielen. De kerk werd vervolgens verbouwd tot wooneenheden.

Tilburg op de Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Externe link

Sint Theresiakerk op TilburgopdeKaart.nl