Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Café Marinus: verschil tussen versies

 
Regel 1: Regel 1:
Al zeker in 1875 stond Jan Marinus te boek als koffiehuishouder in wat later Monumentstraat ging heten. Na zijn dood in 1881 werd het Tilburgsch Koffiehuis voortgezet door zijn weduwe, die ook een restaurant begon. In 1900 werd de zaak overgenomen door zoon Jan en na zijn dood (1912) door zijn weduwe Maria Bressers. Zij stopte in 1927, waarna het café nieuwe eigenaars kreeg. Na de Tweede Wereldoorlog fungeerde het pand alleen als woonhuis. In de jaren zestig werd het met enkele aangrenzende gebouwen gesloopt voor de aanleg van het Stadhuisplein. Marinus speelde een belangrijke rol in het maatschappelijke leven. Vele verenigingen werden hier ondergebracht of opgericht, zoals Footballclub Tilburgia ([[Willem II]]), [[Tilburg Vooruit]] en de Tilburgsche [[IJsclub]]. Het café was ook geliefd bij kunstenaars en schrijvers (Theo van [[Doesburg; Anton van]] [[Duinkerken; Antoon]] [[Coolen]]).[[Category:Tilburgs Lexicon]]
+
Al zeker in 1875 stond Jan Marinus te boek als koffiehuishouder in wat later Monumentstraat ging heten. Na zijn dood in 1881 werd het Tilburgsch Koffiehuis voortgezet door zijn weduwe, die ook een restaurant begon. In 1900 werd de zaak overgenomen door zoon Jan en na zijn dood (1912) door zijn weduwe Maria Bressers. Zij stopte in 1927, waarna het café nieuwe eigenaars kreeg. Na de Tweede Wereldoorlog fungeerde het pand alleen als woonhuis. In de jaren zestig werd het met enkele aangrenzende gebouwen gesloopt voor de aanleg van het Stadhuisplein. Marinus speelde een belangrijke rol in het maatschappelijke leven. Vele verenigingen werden hier ondergebracht of opgericht, zoals Footballclub Tilburgia ([[Willem II]]), [[Tilburg Vooruit]] en de [[Tilburgsche IJsclub]]. Het café was ook geliefd bij kunstenaars en schrijvers ([[Theo van Doesburg]]; [[Anton van Duinkerken]]; [[Antoon Coolen]]).
 +
 
 +
[[Categorie:Tilburgs_Lexicon]]

Versie van 14 jan 2013 om 23:52

Al zeker in 1875 stond Jan Marinus te boek als koffiehuishouder in wat later Monumentstraat ging heten. Na zijn dood in 1881 werd het Tilburgsch Koffiehuis voortgezet door zijn weduwe, die ook een restaurant begon. In 1900 werd de zaak overgenomen door zoon Jan en na zijn dood (1912) door zijn weduwe Maria Bressers. Zij stopte in 1927, waarna het café nieuwe eigenaars kreeg. Na de Tweede Wereldoorlog fungeerde het pand alleen als woonhuis. In de jaren zestig werd het met enkele aangrenzende gebouwen gesloopt voor de aanleg van het Stadhuisplein. Marinus speelde een belangrijke rol in het maatschappelijke leven. Vele verenigingen werden hier ondergebracht of opgericht, zoals Footballclub Tilburgia (Willem II), Tilburg Vooruit en de Tilburgsche IJsclub. Het café was ook geliefd bij kunstenaars en schrijvers (Theo van Doesburg; Anton van Duinkerken; Antoon Coolen).