Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Brouwers' lakenfabrieken, J.: verschil tussen versies

Regel 30: Regel 30:
  
 
==Algemene omschrijving==
 
==Algemene omschrijving==
Een indrukwekkend puur familiebedrijf met variabele huwelijksverbintenissen uit diverse belangrijke textielfamilies, zoals  Swagemakers, van Spaendonck, de Rooy, van Dijk.
 
Het wollenstoffenfabriek heeft vanaf de oprichting  maart 1828 tot aan de ontbinding in februari 1960 zijn oorspronkelijke handelsnaam behouden (met wisselende rechtsvormen).
 
  
03-03-1828 richt Jan Brouwers samen met Jan de Beer een vennootschap: J. Brouwers – De Beer Cie met als hoofd Jan Brouwers. Kort nadien verlaat de Beer de directie en voert Jan Brouwers alleen de onderneming aan.
 
 
Jan brouwers komt uit een “fabriqueur” familie en hij en zijn opvolgers zetten de traditie tot aan de sluiting in 1960 voort. De immer groeiende onderneming wordt steeds geleid door (in)directe familieleden van de ene generatie op de andere. Het familiekapitaal wordt ook daarbij steeds veilig gesteld na  het wisselen van de vennootschappen.
 
 
'''Specialisatie:''' Dames- en mantelstoffen/kinder-en mantelstoffen/japonstoffen/ herenstoffen/Drapé co Vicuna voor de geestelijke/leverancier van stoffen voor spoor-rijks-en gemeente-instellingen/ Hofleverancier
 
 
 
<b>Activiteiten van de onderneming</b>
 
 
Tilburg staat bekend voor de zachtheid van het grondwater, zeer geschikt voor de textiel. Aanvankelijk produceert Brouwers lakens, flanels en baaien binnenland en voor de export.
 
Later ging de onderneming over op uniformen voor het totale leger, kamgaren/strijkgarenstoffen voor designkleding en alle bewerkingen m.u.v. de ververij.
 
Als klapstuk wordt de firma vereerd om draperieën van de Nederlandse Leeuw voor H.M. Koningin Wilhelmina te maken.
 
Vanaf 1849 worden er stoommachines geïnstalleerd en heeft Brouwers  in 1879 een eigen electriciteitscentrale.
 
De hinderwetvergunningen laten een scala zien van het installeren van stoommachines,  electramotoren, uitbreiding van een bestaand gebouw tot oprichting van andere wollenstoffenfabrieken.
 
In 1867 werken er ca 253 mannen, 36 vrouwen en 47 kinderen
 
In 1953 werken er ca 300 arbeiders, maar ze produceren 25x zoveel als in 1867.
 
In 1928 is het eeuwfeest gevierd en in 1953 het 125-jarig bestaan met
 
als apotheose in 1958 ontslagaanvraag voor 57 personen.
 
 
 
<table cellpadding="0"  cellspacing="0"><tr><td>
 
{| class="wikitable floatright"
 
|-
 
| <beeldonline>11c6ed4b-a243-44a5-bf70-ebb2787ab915</beeldonline>
 
|}
 
<b>Wetenswaardigheden</b><br>
 
In zijn algemeenheid is er tot in de jaren 50 sprake van vuil, stoffig, enorme herrie, onbedekte machines, eten bij je getouw of je spinmachine , brandgevaar, lange uren, vermoeidheid, slecht voedsel, kleding en schoeisel.
 
Met de arbeidswet van 1919 is in ieder geval de arbeidsuren aan banden gelegd. Bij [[Mutsaerts, A. & N.|A&N Mutsaerts]] komt er in 1964 een frisdrankautomaat in de hoek van  de weverij, maar je “lunchtafel” blijft toch je getouw.
 
 
Brouwers heeft in 1929 de pensioenverplichtingen t.b.v. van haar arbeiders nagekomen.
 
Het personeel bestaat uit vele generaties familie, evenals de directie; 25 jaar jubilea en langer is heel gewoon daar. (zie foto rechts)
 
 
''Op 2 juli 1923 was Cornelis van Berkel (tweede van rechts) maar liefst 60 jaar in dienst van Brouwers Lakenfabrieken. Ook de gebroeders Louis (tweede van links), Gerard (links) en Antoon (rechts) Jansen hadden een respectabel aantal dienstjaren, respectievelijk 59, 57 en 48 jaar.''
 
</td></tr></table>
 
 
'''Textielindustrie erg conjunctuurgevoelig:'''
 
 
Bij het 125-jarig bestaan in 1953 was de directie en personeel nog enthousiast en 5 jaar later komt  de onderneming in moeilijkheden en moest in 1960 een fusie aangaan met Kerstens.
 
In 1878 is 60% van de totale productie bestemd voor de export, in 1931 is de uitvoer geheel opgeheven door de hoge tolmuren en de devaluatie van de Engelse pond.
 
1936-1939 korte opleving wegens de legerorders en WOII is zeer desastreus geweest voor de Tilburgse textielindustrie.
 
In de 60er jaren van de vorige eeuw ontwikkelt zich o.i.v. een nieuwe tijdgeest de designperiode of modebewustzijn. Naast de confectie- industrie/massaproductie(ook design gericht) ontwikkelt zich de maak- industrie/couturiers, beide goed voor de  economie, maar betekent ook bestaansonzekerheid voor de textielfabrieken. Immers bij een misslag zit je met onverkoopbare stukken en financiële problemen.
 
Tot de designperiode heeft de textielindustrie voor de economie geen echte vergezichten getoond. 
 
 
 
<table cellpadding="0"  cellspacing="0"><tr><td>
 
{| class="wikitable floatleft"
 
|-
 
| <beeldonline>8a98abe5-6782-460b-b1e6-844a400a21ab</beeldonline>
 
|}
 
<b>Brand</b><br>
 
Textielarbeiders bij de restanten van de N.V. J. Brouwers Lakenfabrieken aan de Korte Schijfstraat na de brand van 7 januari 1941.
 
</td></tr></table>
 
  
 
==Gezinskaart==
 
==Gezinskaart==

Versie van 17 apr 2016 om 11:50

Deze fabriek wordt onderzocht door Brands, Joop


Brouwers' Lakenfabrieken J.
Media Not found
Voormalige lakenfabriek Brouwers aan de Korte Schijfstraat, hoek Schoolstraat
Type bedrijf Wollenstoffenfabriek
Vestigingsadres Aanvankelijk nog aparte adressen en uiteindelijk een complex van de -Korte Schijfstraat-Nieuwlandstraat-Schoolstraat-Vincentiusstraat
Datum oprichting 03-03-1828
Datum opheffing 1868
Eigenaars / oprichters Jan Brouwers

Jan de Beer

Reikwijdte van het bedrijf Nederland en export

Algemene omschrijving

Gezinskaart

  • Interne link naar gezinskaart

Opmerkingen