Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Blumenfeld, Simha: verschil tussen versies

Regel 73: Regel 73:
 
[[Categorie:Omgebrachte_Joodse_Tilburgers]]
 
[[Categorie:Omgebrachte_Joodse_Tilburgers]]
 
[[Categorie:Oorlogsslachtoffers_Tilburg]]
 
[[Categorie:Oorlogsslachtoffers_Tilburg]]
[[Categorie:Vermoord_in_Auschwitz]]
 

Versie van 19 feb 2021 om 15:46



Familienaam: Blumenfeld
Voornamen: Simha
Geboortedatum: 14.6.1890
Geboorteplaats: Braila (Roemenië)
Adres: Atjehstraat 28
Woonplaats: Tilburg
Gemeente: Tilburg
Beroep: koopman
Huwelijkse staat: gehuwd
Overlijdensdatum: 25.2.1945
Leeftijd: 54 jaar
Plaats overlijden: Buchenwald
Individuele gebeurtenis: Simha woonde sedert 3 juni 1933 met zijn echtgenote Minna Kampler en dochter Sofie in de Atjehstraat 28. Hij was koopman en stond iedere woensdag op de Besterdse markt. Hij had de bijnaam gekregen van 'dubbeltje', omdat alles bij hem in de kraam een dubbeltje kostte.

Sofie vertrok in 1939 naar Amsterdam. In april 1943 hebben Simha en Minna de reisvergunning afgehaald voor vertrek naar het kamp Vught of Westerbork. Over het lot van Minna en Sofie is ons (nog) niets bekend.


Individuele gebeurtenis

Simha woonde sedert 3 juni 1933 met zijn in Polen geboren echtgenote en dochter Sofie in Tilburg. Vanaf 26 juni 1934 vestigen ze zich op Atjehstraat 28. Ze beginnen daar een zaak in speelgoed en huishoudelijke artikelen. Het assortiment is groot en de prijs laag. Deze winkel krijgt in de buurt dan ook de naam ‘Dubbeltjes-bazar’. Simon zélf wordt ook wel ‘Dubbeltje’ genoemd. Hij staat elke woensdag op de Besterdse markt. Alles bij hem in de kraam kost dan een dubbeltje. Dochter Sofie vertrok in 1939 naar Amsterdam om daar als kapster te gaan werken. In april 1943 moeten Simon en Minna hun reisvergunning afhalen bij de gemeente, omdat Joden niet langer in de provincie mogen blijven wonen. Ze moeten naar Westerbork of Vught. Het echtpaar bereidde zijn reis goed voor, onder andere door het halen van medicijnen bij apotheek Heijdens in de Molenbochtstraat. Op 10 april 1943 werden ze gedeporteerd, opgehaald door leden van de Sicherheitsdienst (SD). Veel schoolkinderen zijn hiervan getuige, omdat de Lovense school juist uit is. Het echtpaar neemt afscheid van enkele geëmotioneerde buurtbewoners en vertrekt naar concentratiekamp Vught. Over hun lot bestaat tot op heden geen volstrekte zekerheid. Er is alleen een mededeling van het Rode Kruis, gedaan aan het gemeentearchief te Tilburg op 23 december 1963, dat Simon Blumenfeld op 25 februari 1945 in Buchenwald is overleden. Dochter Sofie werd op 24 augustus 1942 gedeporteerd en overleed op 30 september 1942 te Auschwitz.

Gezinsleden

Gehuwd met Minna Kampler.

Woonadres

Atjehstraat 28 (Tilburg)

Literatuur

Rob Maayen, Loven in de schaduw van oorlog en geweld (Tilburg 1997).

Geheugen van Tilburg