Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Blumenfeld, Simha

Simha Blumenfeld
Afbeelding gewenst
Volledige namen Simha Blumenfeld
Geboortedatum 14-06-1890
Geboorteplaats Braila (RO)
Adres Atjehstraat 28
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Minna Kampler
Beroep Koopman
Overlijdensdatum 25-02-1945
Plaats van overlijden Buchenwald (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Gebeurtenis

Blumenfeld woonde sedert 3 juni 1933 met zijn in Polen geboren echtgenote Minna Kampler en dochter Sofie in Tilburg. Vanaf 26 juni 1934 vestigen ze zich op Atjehstraat 28. Ze beginnen daar een zaak in speelgoed en huishoudelijke artikelen. Het assortiment is groot en de prijs laag. Deze winkel krijgt in de buurt dan ook de naam ‘Dubbeltjes-bazar’. Simon zélf wordt ook wel ‘Dubbeltje’ genoemd. Hij staat elke woensdag op de Besterdse markt. Alles bij hem in de kraam kost dan een dubbeltje. Dochter Sofie vertrok in 1939 naar Amsterdam om daar als kapster te gaan werken. In april 1943 moeten Simon en Minna hun reisvergunning afhalen bij de gemeente, omdat Joden niet langer in de provincie mogen blijven wonen. Ze moeten naar Westerbork of Vught. Het echtpaar bereidde zijn reis goed voor, onder andere door het halen van medicijnen bij apotheek Heijdens in de Molenbochtstraat. Op 10 april 1943 werden ze gedeporteerd, opgehaald door leden van de Sicherheitsdienst (SD). Veel schoolkinderen zijn hiervan getuige, omdat de Lovense school juist uit is. Het echtpaar neemt afscheid van enkele geëmotioneerde buurtbewoners en vertrekt naar concentratiekamp Vught. Over hun lot bestaat tot op heden geen volstrekte zekerheid. Er is alleen een mededeling van het Rode Kruis, gedaan aan het gemeentearchief te Tilburg op 23 december 1963, dat Simon Blumenfeld op 25 februari 1945 in Buchenwald is overleden. Dochter Sofie werd op 24 augustus 1942 gedeporteerd en overleed op 30 september 1942 te Auschwitz.

Woonadres

Atjehstraat 28 (Tilburg)

Literatuur

Rob Maayen, Loven in de schaduw van oorlog en geweld (Tilburg 1997).

Geheugen van Tilburg

Externe link

Joods Monument