Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Bloemkrans: verschil tussen versies

Regel 1: Regel 1:
Ten behoeve van literatuurlessen in het voortgezet onderwijs en voor de kweekscholen voor onderwijzers publiceerden de [[Fraters van Tilburg]] vanaf 1883 het eigen letterkundig tijdschrift Bloemkrans: Lectuur voor Katholieke Jongelieden tot bevordering van taalkennis, stijl en letterkundige studie. Het werd in de Drukkerij van het [[RK Jongensweeshuis]] uitgegeven als het eerste Tilburgse letterkundige tijdschrift, en vermoedelijk ook de eerste letterkundige uitgave in ons land met inleidingen en aantekeningen. De bewerker van de literaire bijdragen was pater M. Bernardinus Ghijben. Redactiesecretaris was [[frater Ludovicus van den Houdt CMM]]. In totaal werd er werk van 91 auteurs gepubliceerd, waaronder dat van Nicoline M.C. Sloot (onder pseudoniemen Melati van Java en Mathilde), August Snieders, Isaäc da Costa, P.A. de Génestet, Bernard ter Haar, Joost van den Vondel, Willem Bilderdijk en Guido Gezelle. Van die laatste is nog correspondentie bewaard gebleven. Het laatste nummer van Bloemkrans verscheen in 1896. Dit unieke tijdschrift is te raadplegen in de bibliotheek van de fraters.
+
Ten behoeve van literatuurlessen in het voortgezet onderwijs en voor de kweekscholen voor onderwijzers publiceerden de [[Fraters van Tilburg]] vanaf 1883 het eigen letterkundig tijdschrift Bloemkrans: Lectuur voor Katholieke Jongelieden tot bevordering van taalkennis, stijl en letterkundige studie. Het werd in de Drukkerij van het [[R.K. Jongensweeshuis]] uitgegeven als het eerste Tilburgse letterkundige tijdschrift, en vermoedelijk ook de eerste letterkundige uitgave in ons land met inleidingen en aantekeningen. De bewerker van de literaire bijdragen was pater M. Bernardinus Ghijben. Redactiesecretaris was [[frater Ludovicus van den Houdt CMM]]. In totaal werd er werk van 91 auteurs gepubliceerd, waaronder dat van Nicoline M.C. Sloot (onder pseudoniemen Melati van Java en Mathilde), August Snieders, Isaäc da Costa, P.A. de Génestet, Bernard ter Haar, Joost van den Vondel, Willem Bilderdijk en Guido Gezelle. Van die laatste is nog correspondentie bewaard gebleven. Het laatste nummer van Bloemkrans verscheen in 1896. Dit unieke tijdschrift is te raadplegen in de bibliotheek van de fraters.
  
 
[[Categorie:Tilburgs_Lexicon]]
 
[[Categorie:Tilburgs_Lexicon]]

Versie van 18 mrt 2014 om 00:32

Ten behoeve van literatuurlessen in het voortgezet onderwijs en voor de kweekscholen voor onderwijzers publiceerden de Fraters van Tilburg vanaf 1883 het eigen letterkundig tijdschrift Bloemkrans: Lectuur voor Katholieke Jongelieden tot bevordering van taalkennis, stijl en letterkundige studie. Het werd in de Drukkerij van het R.K. Jongensweeshuis uitgegeven als het eerste Tilburgse letterkundige tijdschrift, en vermoedelijk ook de eerste letterkundige uitgave in ons land met inleidingen en aantekeningen. De bewerker van de literaire bijdragen was pater M. Bernardinus Ghijben. Redactiesecretaris was frater Ludovicus van den Houdt CMM. In totaal werd er werk van 91 auteurs gepubliceerd, waaronder dat van Nicoline M.C. Sloot (onder pseudoniemen Melati van Java en Mathilde), August Snieders, Isaäc da Costa, P.A. de Génestet, Bernard ter Haar, Joost van den Vondel, Willem Bilderdijk en Guido Gezelle. Van die laatste is nog correspondentie bewaard gebleven. Het laatste nummer van Bloemkrans verscheen in 1896. Dit unieke tijdschrift is te raadplegen in de bibliotheek van de fraters.