Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Besouw, Johannes Petrus Joseph Maria van

Johannes Petrus Joseph Maria van Besouw
Volledige namen Johannes Petrus Joseph Maria van Besouw
Geboortedatum 15-05-1888
Geboorteplaats Goirle
Adres Bredaseweg 296
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Anna Maria Cornelia Vosters
Beroep Vertegenwoordiger
Overlijdensdatum 31-05-1945
Plaats van overlijden Bergen-Belsen (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Johannes Petrus Joseph Maria van Besouw (Geb. Goirle 15-5-1888– gest. Bergen-Belsen 31-5-1945), vertegenwoordiger. Zoon van Josephus Gerardus van Besouw en Johanna Smulders.op 28-01-1913 trouwt hij met Anna Maria Cornelia Vosters (1886-1971).

Achtergrond en jeugd

Johannes Petrus Joseph Maria van Besouw wordt op 15 mei 1888 te Goirle geboren als zoon van Josephus Gerardus van Besouw, handelaar in garen en Johanna Smulders. Op 28 januari 1913 trouwt Johannes Petrus de burgemeestersdochter Anna Maria Cornelia Vosters in Alphen en Riel. Ze wonen in de jaren daarna in Velzen, Goirle en Tilburg. In 1938 verhuizen ze nogmaals van Goirle naar Tilburg en gaat het gezin aan de Bredaseweg wonen.

Johannes is vertegenwoordiger van een katoenspinnerij als hij op 21 juni 1944 thuis opgehaald wordt door de Sicherheitspolitie die gelegerd was in de Willem-II Kazerne. De beschuldiging luidt dat van Besouw gespioneerd heeft voor de geallieerden.

Via de kampen Haaren en Vught wordt van Besouw op transport gezet naar concentratiekamp Oranienburg. Van daaruit zou hij overgebracht zijn naar kamp Bergen-Belsen waar hij tot 27 februari geweest is. Na die datum is er niets meer van hem vernomen en het is onbekend wat hem overkomen is. In 1950 wordt de overlijdensakte opgemaakt met de overlijdensdatum 31 mei 1945.

Advertentie NvhZ 19 december 1946
Advertentie NvhZ 2 januari 1947

Bronnen

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Internet

Johannes Petrus Joseph Maria van Besouw op Oorlogsbronnen.nl