Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

07 De hoeve van Cloet

Vroegste vermelding

1340

Vroegst bekende eigenaar

Arnold Cloet

Beschrijving van de hoeve

In het hertogelijk cijnsregister van 1340 betaalt Arnoldus Cloet een cijns van 18 oude schellingen. In het cijnsregister van 1380 betaalt Laurens Boijen deze cijns voor een hoeve die voorheen van Arnoldus Cloet was. Deze hoeve ligt aan de Houtsestraat, maar strekt zich zeer waarschijnlijk helemaal uit tot aan de Schoorstraat. Over Arnold Cloet is verder niet zo veel te vinden. De enige mogelijk vermelding is de inschrijving van Arnold van den Cloet in 1374 als lid van de Illustere Lieve Vrouwe Broederschap in 's-Hertogenbosch. Maar daarvan is niet met zekerheid te zeggen dat beiden een en dezelfde persoon zijn. In 1348, 1354 en 1360 is Arnoud van den Kloot schepen in 's-Hertogenbosch. Iemand die Laurens Boijen heet is schepen van 's-Hertogenbosch in 1372 en 1377. In 1393 komt de hoeve stukje bij beetje in bezit van Wouter Coptiten, getrouwd met Elisabeth Laurens Boijen. Hij krijgt zelf eenvierde deel van deze hoeve uit de erfenis van zijn schoonvader. Het overige drievierde deel neemt hij over van de kinderen van zijn zwager Jan van Gael. Het laatste deel verwerft hij op 23 november 1394 van zijn nicht Zoete Jan van Gael. In akten uit dezelfde jaren is sprake van een hoeve, die eerder van Godevaert van Campen was, en nu eveneens in bezit is gekomen van Wouter Coptiten. Het is niet duidelijk of dat dezelfde hoeve is of dat Wouter twee hoeven in bezit heeft. Uit de cijnsregisters blijkt dat laatste niet. De hoeve, die eerder van Van Campen was geweest, is hem voor de helft aangekomen van Beatrix, de weduwe van Nicolaes Moelner, en hun dochter Lya. Eenvierde deel komt van zijn vrouw Elisabeth Laurens Boijen na het overlijden van haar vader. Het laatste kwart komt in zijn handen als Laurens Boijen, zijn neef, zijn deel aan hem overdraagt op 22 maart 1395. Er is een Wouter Coptiten schepen van 's-Hertogenbosch in 1392 en 1403.

Het cijnsregister van de hertog uit 1448 laat zien dat Johannes Arnold van Bladel de cijns betaalt voor Zoete, weduwe van Arnold van Bladel, en de kinderen uit dat huwelijk. Deze Zoete is waarschijnlijk dezelfde als Zoete Jan van Gael die in 1394 haar deel in deze hoeve overdraagt aan haar zwager Wouter Coptiten. Deze hoeve blijft dan een lange tijd in bezit van de familie van Bladel. In 1425 is Arnoud van Bladel schepen in 's-Hertogenbosch. In 1522 betaalt Gijsbert van Bladel, kleinzoon van de Jan uit 1448, de cijns van 18 oude schellingen. Later is het Johannes Matheus Berckers die de cijns overneemt, maar de hoeve gaat uiteindelijk over naar Arnold Jan van Broeckhoven. Zijn erfgenamen verdelen zijn uitgebreide bezit in 1559 onder elkaar. De hoeve, die Aert had gekocht van de erfgenamen van Gijsbert van Bladel, komt in handen van de Udenhouter Peter Adriaan de Lepper.


Op het grondgebied van de oude hoeve vinden we onder andere de woningen Loonse Molenstraat 1, Loonse Molenstraat 2, Schoorstraat 41, Schoorstraat 45, Schoorstraat 47, Schoorstraat 49.


Hoeve van Cloet
OdenhoutGrooteSteeg-2.jpeg
Groote Steeg