Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Wim van de Plas

Wim van de Plas
WimvdPlas.jpg

Wim van de Plas
2.14 1950-01-31 Wim vd Plas legt laatste hand aan het pausportret.jpg
In 1950 legt Wim de laatste hand aan het portret van Paus Pius XII


Wim van de Plas
2.17 W. vd Plas 1974 dorpsgezicht Udenhout.jpg
Dorpskern Udenhout, geschilderd t.g.v. het 75-jarige jubileum van de Rabobank te Udenhout

Kunstschilder van Udenhouts bodem, zoon van Sjef van de Plas en Clien Beekmans, geboren op 10 februari 1913. Na de lagere school ging Wim naar de kweekschool van de fraters om zich voor te bereiden op een leven als frater/onderwijzer. Hier krijgt hij zijn eerste tekenlessen en krijgt daar zoveel belangstelling voor dat hij terugkomt naar Udenhout en avondlessen tegeken en schilderen gaat volgen aan de Leergangen in Tilburg, waar hij in 1931 de akte L.O. handtekenen haalt. Na een vervolgstudie in Amsterdam rondt hij af met twee M.O. aktes en is hij bevoegd om les te geven aan een middelbare school. Van 1937 tot 1940 bekwaamt Wim zich verder in de vrije schilderkunst te Antwerpen. In 1942 volgt zijn benoeming tot leraar in handtekenen aan de Bossche Koninklijke School en in de oorlog groeit zijn reputatie als tekenaar en schilder. na de doorlog volgen vele opdrachten, ook van vele Brabantse prominenten. In 1947 volgt hij ene opleiding in Parijs. Vooruitlopend op het Heilig Jaar 1950 wordt hij in de gelegenheid gesteld om in 1949 in Rome Paus Pius XII te schilderen. In 1960 bouwt hij in Helvoirt een woning met atelier, waar hij op 5 april 1984 overlijdt.

Wereldberoemd in Udenhout is zijn tekening van de dorpskern van Udenhout, dat hij maakte bij gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Rabobank Udenhout. Die tekening hangt in heel veel Udenhoutse woningen. (Zie ook Sprokkels 11, blz. 13 t/m 20.)