Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Verschuren - Luijbregts

Familiefoto Verschuren. Deze foto is voor de oorlog genomen. Achterste rij v.l.n.r.: Nellie, Bart, Jan Verschuren (vader), Ria, Anneke, Coba, Cor en Arnold. Voorste rij v.l.n.r.: Betsie, Corrie, Marie Luijbregts (moeder), Piet, Jan, Tooke, Bert en Joke.
Naam Jan (Johannes Cornelis) Verschuren
Geboortedatum 16-05-1897 te Raamsdonksveer
Overlijdensdatum 27-01-1975 te Raamsdonksveer
Beroep Grondwerker
Naam vrouw Marie (Maria Anna) Luijbregts
Geboortedatum 18-08-1898 te Raamsdonksveer
Overlijdensdatum 11-05-1958 te Raamsdonksveer
Huwelijksdatum 19-07-1923 te Raamsdonksveer


Kinderen
Nellie (*1924)
To (*1925)
Bart (*1927)
Arnold (*1928)
Cor (*1929)
Coba (*1930)
An (*1931)
Jo (*1933)
Ria (*1935)
Jan (*1936)
Betsie (*1937)
Bertus (*1939)
Corrie
Piet


Marie Verschuren - Luijbregts achter de naaimachine.

De familie Verschuren kreeg 14 kinderen, dus een groot gezin, zoals er zoveel waren op 't Sandoel. Ze woonden op Visserstraat 9.

Hun zoon Jan Verschuren trouwde met Mien van Kuijk en waren inwonend van 1963 tot 1971. De eerste jaren na hun trouwen woonden ze een jaar in een schuurtje achter het huis.


Jan Verschuren vertelt over zijn jonge tijd:

"We speelden veel in de wei achter het huis van Jan Groenendaal. Spreeuwen vangen met een zeef. De zeef zetten we dan schuin met een stokje en legden er een korstje brood onder. De kunst was om de val tijdig dicht te laten vallen. Achter het huis in de Visserstraat hadden we een groot stuk land. Een grote duivenkooi achter in de tuin, er waren toen heel veel mensen met duiven. Ook veel mensen hadden een varkenskooi; een varken was een kostbaar bezit. Bij ons thuis hadden ze ook een stuk land bij "het boske", dat was achter op de platte dam".



Eén van de keten waar Bert Verschuren nog heeft gewoond. Jaren eerder woonde daar Cor Verschuren.

Jan Verschuren vertelt over de watersnoodketen

Op het Sandoel stonden vanaf 1955-1956 diverse keten, afkomstig uit Zeeland. Dit waren noodwoningen die daar waren geplaatst na de watersnood van 1953 en later overbodig waren geworden. Door de woningnood hier haalden Veerse mensen diverse keten naar hier. Zo stonden er twee in de Visserstraat achter Lies van Schijndel, nog twee helemaal achter in de Visserstraat, ook twee in de Rietsteeg en op nog een aantal plaatsen. Bij de sanering van het Oude Sandoel hadden deze keten geen officiële status volgens de gemeente. De bewoners zouden bij de afbraak dan ook geen financiële vergoeding krijgen. Omdat een zoon van Jan Verschuren, Bert, ook in zo'n keet woonde schakelde vader Jan de hulp van een advocaat in. Deze verklaarde dat de bewoners wel een huisnummer hadden gekregen en daarom recht hadden op vergoeding. Alle bewoners kregen een tegemoetkoming van verschillende duizenden guldens.


Wateroverlast voor het huis in 1953. Van links naar rechts: Piet Verschuren, Frans Wintermans en Jan Verschuren


Wateroverlast

Zoals in vele straten, stegen en pleinen was ook hier sprake van wateroverlast. Als het water, ondanks het krammen en de vele zandzakken toch over de dijk spoelde, hield men de boel niet droog.




Heeft u meer informatie over deze personen? opdekaart@veerserfgoed.nl