Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Studio Assisië

Assisië
Studio1.jpg
Saskia van de Wiel
Assisië
Studio2.jpg
Speels Collectief 2021

Saskia van de Wiel

In het kader van het open inrichten van het terrein van landpark Assisië stelde de directie van Prisma in 2017 zich de vraag hoe daarbij om te gaan met kunst en cultuur. Er kwam een kunstvisie tot stand met als hoofdlijn kunst op afstand te willen organiseren in een onafhankelijke positie, van waaruit onafhankelijke mensen – niet beïnvloed door de zorgdoelstellingen – op zoek kunnen naar culturele activiteiten die de samenleving op landpark Assisië versterken. Het heeft in september 2018 geleid tot het oprichten van Studio Assisië met kunsthistorica Saskia van de Wiel als directeur.

Doelstelling

De doelstelling van Studio Assisië is activiteiten op het terrein van kunst en cultuur te ontplooien met drie doelstellingen voor ogen: interactie met de bewoners van Landpark Assisië, betrokkenheid met de inwoners van Biezenmortel en Udenhout en met geïnteresseerden het hele land.

Speels Collectief

Studio Assisië kon in 2018 met een subsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie een vliegende start maken met het theatergezelschap Speels Collectief van Sanne Arbou en Merel van Lieshout. Zij gaven en geven nog steeds theaterworkshops voor bewoners van Assisië, mensen uit de omgeving en medewerkers van Prisma. Alle deelnemers werden daarbij gelijkwaardig betrokken en uitgedaagd. De workshops konden op veel enthousiasme rekenen. Bewoners van Assisië zagen er elke week weer naar uit. En nadat het coronavirus strenge maatregelen vereiste maakten Sanne en Merel digitale theaterworkshops, die werden uitgezonden via Landpark TV. Ook hiervan werd dankbaar gebruik gemaakt. Sanne en Merel hebben intussen een eigen theaterwerkplaats op het terrein van landpark Assisië. Ze werken nu aan een voorstelling waarmee ze door het land willen trekken. Hun boodschap is inclusief theater, iedereen kan meedoen, ongeacht kleur, gender of handicap.

Common Ground

Een tweede initiatief is Common Ground, een project dat Studio Assisië organiseert in samenwerking met Greenport Midden-Brabant, bestaande uit boomkwekers en plantentelers uit de omgeving en Prisma. Binnen Common Ground werken vier kunstenaars en ontwerpers aan een landschappelijke ingreep in het groene deel van het landpark. Een van hen is kunstenaarscollectief Observatorium uit Rotterdam. Zij richten zich op het thema water. De kunstenaars maken op kleine schaal zichtbaar hoe we ook op grote schaal op een andere manier kunnen omgaan met water.

Gastateliers

Een derde initiatief brengt ons naar de voormalige dokterswoning bij de entree van het landpark. Daar zijn acht gastateliers voor acht kunstenaars uit de hele wereld. Ilse Oostvogel en Lisanne Meijers verzorgen voor de kunstenaars workshops, sprekers, e.d . rondom thema’s die zijn gelinkt aan de inclusieve filosofie van het Landpark. De kunstenaars kunnen een bepaalde periode in de woning verblijven en hier werken, met presentatiemomenten voor een groot publiek en in de verwachting dat het zal leiden tot betrokkenheid van bewoners van Assisië, op welke manier dan ook.

Bijdragen aan open landpark

De activiteiten van Studio Assisië zijn erop gericht bij te dragen aan de ontwikkeling van het landpark van zorgterrein tot een openbaar gebied met een mix aan functies en voorzieningen, waar voor allerlei doelgroepen iets te zien en te beleven is. De directeur timmert intussen verder aan de weg. Saskia van de Wiel zou op Landpark Assisië graag een creatieve broed- en werkplaats realiseren, waar kunstenaars uit verschillende disciplines voorzieningen hebben om te werken, te repeteren en te presenteren en van daaruit de verbinding met de omgeving aan te gaan.