Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Schout Van de Wouwerstraat (Tilburg)

Stadsdeel: West
Wijknaam: Zorgvlied
Datum besluit: B & W 8 juni 1961
Jaar: 1961


De straat lopende vanaf de Burgemeester Vissersstraat, ten zuiden van de Burgemeester Rauppstraat, noordwestwaarts tot de Schout Backstraat.

Herkomst

Jan Janszoon van de Wouwer wordt voor het eerst in 1500 als schout van Tilburg en Goirle genoemd. Na zijn ontslag als schout in 1513 keerde hij in 1514 weer in de magistraat terug ditmaal als president-schepen. Hij bleef dit tot 1518. Jan van de Wouwer was getrouwd met Kathelijne Ghijsbrecht Wouters en had bij haar vier kinderen, te weten: Marijken, die met Jan Yewaens van den Hoevell trouwde, Ghijsbrechtken, Anna en Jan. Van de Wouwer woonde in de herberg In den Herdt op de Heuvel.


Zoals toen gebruikelijk was, werd er in het huis van de schout gemeentehuis gehouden en vonden daar de vergaderingen van schout en schepenen plaats. Deze herberg belandde later via zijn schoonzoon Jan Yewaens van den Hoevell (secretaris en daarna schout) in het bezit van de schoutenfamilie De Roy (> Schout de Roijstraat).

Verder had de familie Van de Wouwer nog bezittingen aan de Bacxdijk en aan de Veldhoven. Het meest opmerkelijke van schout Van de Wouwer is wel, dat hij na het overlijden van zijn vrouw omstreeks 1527 priester is geworden.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).