Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Schiermonnikoogerf (Tilburg)

Stadsdeel: Reeshof
Wijknaam: Dalem
Datum besluit: B & W 14 oktober 1997
Jaar: 1997



Het erf gelegen westelijk van de Spakenburglaan en ten noorden van de Scheerwoldehof.


Schiermonnikoogerf.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

Waddeneiland en gemeente, grotendeels gelegen voor de kust van de provincie Groningen, maar behorend tot de provincie Fryslân. Op het eiland ligt het dorp Schiermonnikoog, dat ook wel Oosterburen wordt genoemd. In de Middeleeuwen was het eiland een uithof van de cisterciënzer monniken van het klooster Claerkamp bij Rinsumageest in Friesland. Aan deze in grijze pijen gehulde monniken dankt het eiland zijn naam: het eiland ('oog') van de grijze ('schiere') monniken. Vanaf 1638 was Schiermonnikoog particulier bezit; vanaf 1893 was het eigendom van de Duitse grafelijke familie Bernsdorff. In 1945 kwam het eiland als vijandelijk bezit aan de Nederlandse staat. Sinds 1854 staat er een vuurtoren op het eiland.


Het eiland heeft een maximale lengte van 15 kilometer en een maximale breedte van 5 kilometer. Door de overwegend westelijke stroming in de Noordzee schuift het eiland steeds verder op naar het oosten. De rivier de Lauwers (> Lauwers) stroomde vroeger van de Lauwerszee langs de oostkant van het eiland naar de Noordzee. Uit grondboringen is gebleken dat de Lauwers omstreeks 1300 in de Noordzee stroomde op de plaats waar nu het dorp ligt. Door de verplaatsing van het eiland ging de rivier steeds meer om de westkant van het eiland stromen. De duinafslag die hiervan het gevolg was leidde ertoe dat het gehele dorp Westerburen omstreeks 1719 in zee verdween.


Het eiland Schiermonnikoog is 40.54 km2 groot en heeft (in 2007) 947 inwoners. Het is daarmee naar inwonertal de kleinste gemeente van Nederland. Het dorp is de meest noordelijke bewoonde plaats van Nederland.


Bron: Rob van Putten.