Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Rijn, van - Schipperen

Janus van Rijn en Rie Schipperen.
Naam Janus (Adrianus Johannes) van Rijn
Geboortedatum 03-01-1920 te Raamsdonksveer
Overlijdensdatum 26-11-2006 te Geertruidenberg
Beroep Timmerman / Aannemer
Naam vrouw Rie (Maria Hendrika) Schipperen
Geboortedatum 17-06-1924 te Raamsdonksveer
Overlijdensdatum 30-01-2007 te Geertruidenberg
Huwelijksdatum 18-10-1945 te Raamsdonk


Kinderen
Kees (*1946)
Toos (*1949)
Leon
Communiefoto van Janus.





Janus werd geboren als jongste telg van het gezin van Rijn - Loonen, op Sandoel 115. Janus had zeven oudere zusters: Bet, Leen, Jaan, Jans, Nes, Petronella en An. Janus kwam op de Theodorusschool bij de fraters terecht en er volgden 7 klassen lager onderwijs. Daarna ging hij in 1933 naar de Ambachtsschool te Oosterhout. Zijn beroepskeuze was timmeren.


De grote vakantie in augustus bestond uit 4 weken vrij van school, maar thuis hard meewerken. Zijn eerste werkgever was Kees van der Steen uit Made, bij wie hij o.a. werkzaamheden uitvoerde t.b.v. Drukkerij Antoine te Geertruidenberg. Het materiaal werd met een duwkar vanuit Made aangevoerd. Anderhalf jaar later werkte hij korte tijd bij de Gebroeders Blom te Raamsdonksveer en daarna bij de Deense firma Christiansen en Nilzen aan viaducten, bruggen etc. in Utrecht, Dordrecht en Alblasserdam. Tijdens de mobilisatie in 1939 werkte hij bij de IGB in de plaatsen Zutphen en Deventer.


Janus was kostwinner en uit dien hoofde vrijgesteld van militaire dienst. Bij het uitbreken van de oorlog was hij werkzaam in Sleeuwijk, alwaar men kazematten maakten. In de oorlog moest hij onderduiken vanwege het gevaar om in Duitsland te werk gesteld te worden. Op zijn onderduikadres maakte hij thuis in de schuur klompschoenen, naaidozen en graanmolens om aan de kost te komen.


Gezin Van Rijn - Schipperen.

Op 18 oktober 1945 gaf hij het jawoord aan Rie Schipperen. De kerkelijke huwelijksvoltrekking vond plaats in het Henricusgebouw op het toneel. Dit gebouw, een verenigingsgebouw in die tijd, was ingericht als noodkerk omdat de R.K. kerk op dinsdag 31 oktober 1944, na de mis van 7:00 uur door de Duitsers was opgeblazen. Het trouwpak van Janus was van slechte kwaliteit. Het was gemaakt van een soort papier en dus niet vochtbestendig. Op ’t Sandoel werden een zoon (Kees, 1946) en dochter (Toos, 1949) geboren.

Als uitvoerder werkte hij in de periode van 1952-1960 achtereenvolgens bij de Gebr. Kamp, firma De Jongh en bij Henk Kamp uit Zevenbergen.

De familie verhuisde in 1957 naar Berkenstraat 30. Opoe (Aant Loonen) verhuisde mee en heeft hier haar laatst dagen doorgebracht. Ze overleed 21 november 1957 op 76-jarige leeftijd.


(Bron: “drie eeuwen familiekroniek – Van Rijn”)




Heeft u meer informatie over deze personen? opdekaart@veerserfgoed.nl