Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Quirinustuinen (Tilburg)

Stadsdeel: Noord
Wijknaam: Quirijnstok
Datum besluit: B en W 23 september 2008
Jaar: 2008



Het openbaar gebied lopende vanaf de Vlashoflaan in zuidelijke richting tot aan de Quirijnstoklaan.


Herkomst

19643.jpg


Lindenhouten Sint Quirinusbeeld in de

Goirkese kerk, vervaardigd omstreeks 1700-1750.


De H. Quirinus (Quirijn of sinte Krijn) was een Romeins tribuun, die door paus Alexander I werd bekeerd en omstreeks 130 de marteldood stierf. Zijn relieken bevinden zich sinds 1050 grotendeels te Neuss a/d Rijn. Hij werd patroon van het Rijnland en beschermer tegen allerlei keel- en kropziekten, pokken, open zweren en tegen een soort fistel, dat Sint Quirinuseuvel werd genoemd. Ook in Tilburg werd de H. Quirinus vereerd (feestdag 30 maart).


In Tilburg-Noord stond aan de grens met Udenhout (Heikant - Rugdijk) een St. Quirinuskapel. Veel is er niet over bekend. Er zijn slechts enkele vermeldingen in de archiefbronnen zoals in 1518 heijvelt bij sunte quirijnstock en in 1575 en 1580 aen Sinte Crijnstok. Stoc is het middelnederlandse woord voor boomstam of uitgehold stuk stam, bijvoorbeeld een offerblok, offerstok of bijenkorf. In de betekenis van veldkapelletje moeten we denken aan een paal waarop een nis met het beeld van de H. Quirinus. Het element stok vinden we ook terug in Stokhasselt (> Stokhasseltlaan).


In de 19e eeuw werd de H. Quirinus nog bijzonder vereerd in de Goirkese kerk. Men haalde er toen nog Quirijnswater tegen schurft. In die kerk bevindt zich nog steeds een lindehouten beeld van Quirinus, gekleed als krijgsman met helm, maliënkolder, mantel en rijglaarzen; op zijn borst hangt een medaillon. Het stamt uit omstreeks 1700.


Bron: Ronald Peeters.