Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Prijsvraag BNA Theresiazone (2013)

63. Prijsvraag BNA 2013 - LocHuis.jpg

In het voorjaar van 2013 de Kring Midden-Brabant van de Bond van Nederlandse architecten (BNA) een ideeënprijsvraag. Dit deed de kring in samenwerking met de gemeente Tilburg en VolkerWessels (de partner van de gemeente in PPS De Werkplaats). De opdracht was om een stedenbouwkundige plan, een architectonische invulling of een strategische ontwikkelvisie te presenteren voor een mogelijke invulling op de locatie Theresiazone (het onbebouwde gebied ten noorden van de Brokxlaan, links en rechts van het Ketelhuis).

63. Prijsvraag BNA 2013 - van Beijsterveld.jpg

Voor de aanleg van de Burgemeester Brokxlaan moesten de woningen tussen het bestaande UWV-kantoorpand aan het NS-plein en de Atelierstraat gesloopt worden. Deze strook ligt vanaf 2011 gereed om bebouwd te worden. Dit biedt de mogelijkheid om de wijk Theresia een nieuw aangezicht te geven aan de Burgemeester Brokxlaan. De gemeenteraad heeft bedongen dat de ontwikkeling van deze bouwstrook wordt opgezet vanuit particulier opdrachtgeverschap.

50. theresiazone -wisselspoor.jpg

Om die reden leek het de BNA zinvol om via deze ideeënprijsvraag creatieve input te verzamelen om aan die gedachte vorm te geven en de belangstelling van het publiek op te wekken. Er werden drie prijzen uitgereikt (zonder verdere rangorde):

Het LocHuis (BURO013) wordt volgens de ontwerpers gekenmerkt door een “industriële schil die de ruimte waarbinnen gewenste woonfuncties zich kunnen manifesteren overkoepelt. De plek waar bewoners kunnen leven en beleven. Het LocHuis is onderdeel van de wand van de nieuwe Burgemeester Brokxlaan en maakt met zijn eenduidige verschijningsvorm de schaalsprong tussen de industriële hallen van D’n Atelier en de woningen van de wijk”.

De jury sprak over “een sterk concept en uitdagend antwoord op de schaalsprong die gemaakt moet worden, en een prima invulling van de gewenste tweezijdigheid tussen stad en wijk”. Suzy Chong, een van de architecten van BURO013 zou later in 2014 ook de prijsvraag winnen voor het ontwerp van de Kennismakerij.

Van Beijsterveldt & Gommers architecten ontwierpen een ”flexibel concept van 4 lagen hoog en 15,6 meter breed, met aan een zijde de hoofdontsluiting en aan de andere zijde de vluchtweg met daartussen op de tweede verdieping een corridor. Het concept is het motief wat herhaald, gespiegeld en uitgebreid kan worden en waar men de hele Theresiazone eventueel mee in kan vullen. Op het dak een collectieve tuin, met een riant uitzicht over heel Tilburg. Met thema’s als openbaar, privé, kindertuin, romantiek. Een place-to-be, veilig, schoon en rustig. Alle lofts zijn twee lagen hoog en worden ontsloten vanuit één corridor op de tweede verdieping. De kosten van de ontsluiting per woning zijn zo minimaal”.

Volgens de jury is het “een ingenieus ensemble van bouwblokken en een plan dat raakt aan architectuur, stedenbouw én strategie. Het vormt een duidelijk stedelijk beeld, draagt daardoor bij aan de nieuwe Brokxlaan, maar geeft door de groene kroonlijst ook een verzachtend element aan dit gebied”.

BURO013 diende onder de titel Wisselspoor een strategie in voor ‘dynamische gebruiksontwikkeling’. De jury oordeelde dat “de strategie om via overvloeiende fases langzaam maar zeker bezit te nemen van de Theresiazone met veel detail is beschreven en van inspirerende betekenis is voorzien (..) De voorgestelde middelen zoals een ‘preview’ (proefslapen) en het Ketelhuis als dienstbare lobby voor het gebied kunnen de collectiviteit bevorderen en geven blijk van het kunnen overspannen van de kloof tussen droom en daad. Men neemt de (tussen)tijd en geeft relevante voorbeelden van een groene, duurzame invulling”.

De gemeente gaf in 2013 opdracht aan BURO013 om het idee van Wisselspoor verder uit te werken. In het najaar van 2014 leidde dit tot eerste contacten en ideevorming met omwonenden.

Bron