Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Over Algemeen Belang

Een Liber Amicorum, uitgebracht in 2010, bij het opheffen van de politieke partij Algemeen Belang.

Voorwoord:


Waarom een boek over de politieke vereniging Algemeen Belang? Tijdens de algemene ledenvergadering van de politieke vereniging Algemeen Belang op 15 april 2009 hebben de aanwezige leden op voorstel van het bestuur besloten om als poli¬tieke partij niet meer deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart 2010 in de gemeente Tilburg en de vereniging op te heffen. De belangrijkste reden hiervoor was het gebrek aan actieve leden die naar de toekomst toe de doelstellingen en belangen van de partij wilden vertegenwoordigen en konden waarbor¬gen. Tijdens deze vergadering zijn bij de bespreking van de begroting 2009/2010 aan het bestuur ideeën voorgelegd c.q. voorstellen gedaan over onder andere de wijze van opheffing van de vereniging en de bestemming van een eventueel voordelig financieel resultaat. Hierbij is de idee geopperd om voor het nageslacht de geschiedenis van Algemeen Belang vast te leggen in een boek.

Algemeen Belang ontstond in 1966 onder leiding van wijlen Jan Goutziers als lokale politieke partij in de toenmalige gemeente Udenhout. Bij de gemeentelijke herinde¬ling op 1 januari 1997, waarbij Berkel-Enschot en Udenhout bij Tilburg werden gevoegd, kwam Algemeen Belang als enige lokale partij uit Udenhout en Berkel-Enschot met vier zetels in de Tilburgse gemeenteraad. Algemeen Belang was een partij die zich onafhankelijk opstelde van landelijke en provinciale partijen. Daardoor hoefde men zich alleen maar te verantwoorden tegenover elke inwoner van de gemeente Udenhout en later Tilburg. Een partij die per onderwerp kon beslissen, wat het beste was voor Udenhout en na de herindeling voor de stad Tilburg, de kernen Berkel-Enschot en Udenhout én hun inwoners. Opvattingen als ‘altijd gewoon je gezonde verstand gebruiken’ en ‘een goed idee is een goed idee’ stonden hoog in het vaandel.

Algemeen Belang was er van overtuigd dat een goede politiek alleen gevoerd kon worden als er daadwerkelijk geluisterd wordt naar de burger en er, indien het gemeenschappelijke belang in de gemeente hiermee is gediend, met die geluiden ook daadwerke¬lijk iets wordt gedaan. Een open en transparante opstelling was daarvoor noodzakelijk, waarbij een actieve en betrokken opstelling van fractie, steunfractie en bestuur een voorwaarde was. Alleen zo komt volgens de beginselen van Algemeen Belang de politiek dichter bij de burger. Het valt de gemiddelde burger niet kwalijk te nemen dat die het geheel van procedures en beheersregels als een wirwar ervaart. Met een open communicatie door de poli¬tieke partijen moet er nadrukkelijk een brug geslagen worden naar de burger. Het is heel begrijpelijk dat de burger de politiek vooral benadert vanuit eigen belang, eigen omgeving en de eigen leefwereld van alledag. Algemeen Belang zag het als haar taak om het individuele belang met het maatschappelijke belang in evenwicht te brengen. Algemeen Belang ging in haar denken vooral uit van kleine sociale eenheden, zoals wijken en buurten. De instelling van dorps- en wijkraden, de invoering van het fenomeen wijkwethouder en de aandacht voor het versterken van de aanwezige dorps- en wijkstructuur waren belangrijke speerpunten waar Algemeen Belang zich altijd hard voor heeft gemaakt.

De idee dat in 1966 aan de keukentafel bij Jan Goutziers ontstond om op te komen voor de alledaagse kleine dingen van de gewone Unentse mens is als politieke vereniging in de afgelopen 44 jaar uitgegroeid van “een luis in de pels in de Udenhoutse politiek naar bestuurlijke verantwoordelijkheid” in de zesde stad van ons land: Tilburg. Algemeen Belang heeft die bestuurlijke verantwoordelijkheid altijd serieus genomen zowel in de rol van coalitiepartij als die van oppositiepartij.

Het bijzondere Vriendenboek, dat nu voor u ligt, staat vol herinneringen aan Algemeen Belang in teksten, interviews en foto’s. De initiatiefnemers hebben er voor gekozen om door middel van interviews met personen, die zelf binnen de partij actief zijn geweest, en met personen, die dicht bij de vertegenwoordigers van de vereniging hebben gestaan, een beeld te schetsen van de 44-jarige geschiedenis. Vooral de rol van de vereniging in de Udenhoutse en Tilburgse politiek komt tot uitdrukking in de teksten die door diverse personen zijn geschreven. De samenstellers hebben de inhoud van de teksten gerespecteerd door de bijdragen van de verschillende gastschrijvers bijna - om dubbele passages te voorkomen - integraal in het boekwerk op te nemen. Het scheidende bestuur van de politieke vereniging Algemeen Belang dankt de heren Kees van Kempen en Toon Robben voor hun bijdrage aan het realiseren van dit bijzonder fraaie boekwerk.

Udenhout, juli 2010 Het bestuur van de politieke vereniging Algemeen Belang, W.J.A.M. Broos, voorzitter.