Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Norbertusstraat (Tilburg)

Stadsdeel: West
Wijknaam: Het Zand
Datum besluit: B & W 28 februari 1957
Jaar: 1957



De straat lopende vanaf het Bernardusplein westwaarts tot de Postelse Hoeflaan, tegenover het Westerpark.


Norbertusstraat.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

19642.jpg


Beeld van St. Norbertus (zonder

kandelaar in zijn hand) in de Goirkese kerk.

Norbertus werd tussen 1080 en 1085 geboren, waarschijnlijk te Gennep, ais zoon van adellijke ouders. Omstreeks 1100 was hij kanunnik van de dom van Xanten. In 1115 werd hij te Keulen tot diaken en priester gewijd en daarna werd hij rondtrekkend prediker. In 1120 vestigde hij zich in Frankrijk in het woud van Coucy, op een plek genaamd Prémontré bij Laon. Hij stichtte daar een nieuwe kloostergemeenschap, de orde der praemonstratensers of norbertijnen. In 1126 werd hij tot aartsbisschop van Maagdenburg gekozen. Hij overleed hier op 6 juni 1134. In 1582 werd hij heilig verklaard. In 1627 zijn de overblijfselen van Norbertus overgebracht naar de abdij Strahov, nabij Praag.


In de periode 1130 tot 1133 werd de norbertijner abdij van Tongerlo gesticht. Deze abdij bezat vele goederen in het huidige Noord-Brabant, onder andere te Tilburg twee abdijhoeven (> Tongerlose-Hoefstraat). De abdij bezat van 1232 tot 1832 het patronaats- of begevingsrecht (het recht een pastoor te benoemen) in Tilburg. De eerste Nederlandse norbertijner abdij werd in 1134 gesticht: de abdij van Berne bij Heusden, later te Heeswijk. In 1964 zijn de norbertijnen weer in Tilburg teruggekeerd, na afwezigheid van ruim 130 jaar. Het zijn de norbertijnen van Berne, die de pastorale zorg over de parochie Heikant-Quirijnstok kregen (kerk en pastorie aan De Schans).


In Tilburg zijn een aantal straten naar norbertijnen genoemd: (>) Cornelis Wittestraat, (>) Joannes Berisstraat, (>) Petrus van Emmerickstraat, (>) Wichmansstraat, (>) Pastoor Sprongstraat, (>) Pastoor Stalsstraat, en ook de (>) Pastoriepad/straat en de (>) Moerenburgseweg (de voormalige pastorie) herinneren aan de norbertijnen in Tilburg.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).