Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Nooteboom, U.G.

Deze fabriek werd onderzocht door Wagemakers, Ton

Nooteboom, U. G.
Afbeelding gewenst
Type bedrijf Wollenstoffenfabriek
Vestigingsadres Zomerstraat 34
Datum oprichting 1902
Datum opheffing 1919
Eigenaars / oprichters Uries (Urias) Gerardus Nooteboom
Herkomst eigenaars / oprichters Tilburg
Reikwijdte van het bedrijf Vermoedelijk regionaal / nationaal

Algemene omschrijving

U. Nooteboom komen we voor het eerst tegen in het adresboek van 1879 als winkelier in manufacturen in de Zomerstraat (M191). Een volgende vermelding dateert van 7 september 1885: de oprichting van de fa. Nooteboom en Lenglet. U.G. Nooteboom zet dan samen met Jean Lenglet een firma op, overigens van korte duur. Nauwelijks twee maanden later, 14 november 1885, wordt deze weer (onderling) ontbonden. (Augustus 1887 wordt de verleden akte bij notaris Martens ondertekend.)

Het betreft een fabriek zonder stoomwerktuigen. Dat verklaart wellicht het korte bestaan ervan, want begin 20e eeuw waren reeds vele wollenstoffenfabriek voorzien van stoomwerktuigen. Het lijkt erop dat er beperkt of nauwelijks is geproduceerd. Misschien eenvoudige nabewerking of confectioneren?

In een artikel van de journalist Pierre van Beek (NvhZ, 19 mrt 1970), waarin hij verhaalt over de ‘de oude Zomerstraat’, schrijft hij: “Naast Straeter kan, richting oost, nog een huis gestaan hebben en dan volgden de grossierderij in wollen stoffen van U.G. Nooteboom.“ Vermoedelijk is de fabriek overgegaan in deze grossierderij of is de grossierderij altijd de hoofdzaak geweest.

U.G. Nooteboom zou worden opgevolgd door zijn zonen Toon (Antoon) Nooteboom en Kees Nooteboom (woonachtig in de Zwijsenstraat). In het Adresboek van 1928 (p. 156) komen we nog een advertentie tegen van Antoon Nooteboom (Zomerstraat) als Uitgever van Stalencollecties voor H.H. Tailleurs en Winkeliers.

Gezinskaart

Opmerkingen

Zoon Kees Nooteboom is de grootvader van de journalist Uri Nooteboom, die op een romantiserende wijze zijn herinneringen aan het Tilburg van rond 1900 heeft geboekstaafd, met veel aandacht voor de textiel.

Bronnen

  • Adresboek Tilburg 1911 / Rijkstelegraaf 1915
  • BHIC, Toegang 41, Kantongerecht Tilburg (notaris Maas), p. 63, p. 254
  • Tilburgsche Courant, 18-08-1887
  • BHIC, Toegang 41, Kantongerecht Tilburg, notaris Van de Mortel, jaar 1885, p. 393
  • Nieuwsblad van het Zuiden, 19 maart 1970