Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Lijnsheike (Tilburg)

Stadsdeel: Noord
Wijknaam: De Schans
Datum besluit: B & W 21 augustus 1974
Jaar: 1881



De straat lopende vanaf de Leharstraat, onmiddellijk oostelijk van de Dostalstraat, zuidwaarts, tot de Beethovenlaan; en b. (als tijdelijke benaming) de straat lopende vanaf de Beethovenlaan, westelijk van de Brucknerlaan, zuidwaarts, tot de toegangsweg tot de sporthal Drieburcht.


Lijnsheike.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

10299.jpg


Het Lijnsheike omstreeks 1912.


Het Lijnsheike ontleent zijn naam aan het al in de 14e eeuw genoemde Goed ter Lijnden (> Oude Lind). Het Lijnsheike en het omliggende gebied was nog grotendeels gemeijnt. Ten zuiden van de Grote Acker aen den dreyboem aen die Heydside lag daar het cleyn Heyken (een laag gelegen stukje heide). In 1422 wordt het goet geheeten ter lynden genoemd, en in 1429 Ene hof in den goede geheeten ter lijnden tusschen die stockhasselt en die horevoert al om en om inder gemeynte.


Op de kaart van D. Zijnen uit 1760 loopt het Lyns Heike van 't Goorke naar het Mole Einde (thans Leharstraat). In het boekje de Verdeeling van de Tienden uit 1778 komt 't Lynsheiken voor. Op 8 oktober 1881 wordt het Lynsheike voor het eerst officieel door de gemeenteraad vastgesteld, lopende van de Kinderen H. Lommen tot en met het Wit Paardje. De straat komt op de kaart van A. Arts ca. 1886 voor als Lindsheike met de nevenvermeiding van Straatweg van Loon op Zand naar Tilburg. Bij raadsbesluit van 17 augustus 1894 werd deze straatweg door de gemeente van de provincie overgenomen. De provincie keerde f 2400 aan de gemeente Tilburg uit. In 1900 gaf de gemeenteraad de omschrijving Lijnsheike. Van het Goirke noordwaarts tot de herberg het Wit Paardje.


Bron: Ronald Peeters, De Straten van Tilburg (1987).