Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Langstraatspoorweg Keizersdijk Raamsdonksveer

Keizersdijk Spoordijk, 1886

Verdw pl Keizersdijk 1.jpg
Verdw pl Keizersdijk 2.jpg

Vanaf de draaibare spoorbrug over de Donge kruiste de Langstraatspoorweg de Keizersdijk en liep vervolgens hiermee min of meer parallel aan de noordkant. Meteen na de spoorbrug flankeerden vanaf circa 1946 lindebomen het spoorbed. Bij de recente bouw van het appartementencomplex ‘De Keizer’ sneuvelden twee van de resterende bomen, waardoor nu nog zeven grote exemplaren het oude treintraject markeren. Langs deze bomenrij kwam de trein bij de spoorwegovergang, die beveiligd was met spoorbomen, aan de Keizersdijk waar zich aan de overkant de halteplaats Raamsdonksveer bevond met wachterhuis 15.


Keizersdijk – Lijnbaan, 1886

Verdw pl Keizersdijk 3.jpg

Twee fruitbomen, een kersen- en een sterappelboom, die oorspronkelijk naast het wachterhuis stonden, zijn de enige objecten die nog aan de halteplaats Raamsdonksveer-Keizersdijk herinneren. De passagierstreinen stopten alleen op verzoek bij deze halte. Vanaf augustus 1950 reden tussen Raamsdonksveer en Geertruidenberg geen treinen meer, omdat de spoorverbinding opgesplitst werd in een oostelijk (’s-Hertogenbosch – Raamsdonk) en een westelijk (Geertruidenberg – Lage Zwaluwe) traject. De halte verloor hierdoor haar functie en het wachterhuis werd afgebroken. De oude spoordijk tussen Keizersdijk en De Bossen is vanaf hier nog goed zichtbaar, maar is een aantal jaren geleden wel verstoord en opgehoogd. In het verleden lag in de Diepsteeg een overweg naar De Bossen, bekend als ‘overweg Rolfs’.