Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Kuhn & Adler's Textiel- en Handelsmaatschappij N.V.

Deze fabriek wordt onderzocht door Kleijberg, Claudy

Kuhn & Adler's Textiel- en Handelsmaatschappij N.V.
Afbeelding gewenst
Type bedrijf Kunstwolfabriek en Handel
Vestigingsadres Hoogtedwarsstraat 9
Datum oprichting 13 maart 1923
Datum opheffing 17 maart 1933 wegens gebrek aan actief
Eigenaars / oprichters W. Hoosemans

Dir.: L. Adler, Mannheim. Comm.: R. Adler, Mannheim.

Familieverbanden zoon van Hoosemans, F.E. (Gezinskaart)
Innovatieve aspecten Kunstwolmalerij, ververij en wasserij

Algemene omschrijving

Het 1500 m² grote complex van de firma N. V. Kuhn & Adler's Textiel en Handelmaatschappij, lag aan de Hoogtestraat, Hoogtedwarsstraat, Oeverstraat en Veedwarsstraat. Hier stonden de fabrieksgebouwen waarin zich de machinerieën bevonden, voor de fabricage van kunstwol en textielgrondstoffen. Het verven en carboniseren van de grondstoffen. Handel in aanverwante producten met daarnaast, alle handel, in de ruimste zin, die ermee in verband stond.


Ondanks de vele bezwaren van omwonenden werd de fabriek in 1925 uitgebreid met stoomketel en 9 elektromotoren. In 1927 werden er nog eens 2 elektromotoren van 110 pk en 135 pk bijgeplaatst 2 stuks transeten en een wol-maalmachine

Fabrieksbrand

  • 23 maart 1923

In verband met het opmaken van de balans was het pakhuis tot in de nok gevuld, met pakken lompen en kunstwol, op het moment dat er een hevige brand uitbrak. De brandweer stond machteloos tegenover de vuurzee, waar boeiing de oorzaak van zou zijn geweest. Een veel voorkomend probleem in de textielindustrie.

Het enorme complex en voorraadmagazijnen brandden geheel uit, daarbij ging nog een enorm bedrag aan garens en kunstwol verloren. Het bedrijf zou hierdoor enige tijd stil komen te liggen. De schade was aanzienlijk en liep op tot ver in de honderdduizenden guldens. De verzekering dekte gedeeltelijk de schade.


Rechtsvorm

  • 13 maart 1923

Oprichting Kuhn & Adler's Textiel- en Handel mij met in het bestuur: L. Adler, Mannheim Duitsland en Willem Hoosemans en R. Adler, Mannheim en Petronella S. M. J. Meijs, zijn echtgenote, als commissarissen

Kap. 11.000.000.

De aandelen worden slechts volgestort uitgegeven. Bij de oprichting van deze vennootschap werd het aantal aandelen geplaatst, voldoende aan de wet.


  • juni 1928

Uittreding van firmanten L. Adler en R. Adler.


  • Dinsdag 29 november 1932

Openbare Verkoop door notaris A.P J.M. Smitz te Tilburg van fabrieksgebouwen met machinerieën, kantoorlokalen, terreinen en vijftien woonhuizen met erven en tuin te Tilburg aan de Hoogtestraat, Hoogtedwarsstraat, Oeverstraat en Veedwarsstraat.


  • 1933

Het faillissement van Kuhn & Adler’s Textiel-en Handel-MIJ werd opgeheven wegens gebrek aan actief.


Gezinskaart


Opmerkingen

  • N.V. Chroomlederfabriek " De Hinde “’’, Bisschop Zwijsenstraat 85, kocht enkele percelen

Pelsindustrie

Hoosemans, W in de Pelsindustrie.jpg

In 1928 ging Willem Hoosemans zich richten op een nieuwe industrie, namelijk: de pelsindustrie.

Als directeur van de N. V. Nederlandsche pelsindustrie kreeg hij op 5 maart 1928 vergunning om huis de Bocht te verbouwen tot kantoorruimte en een woning voor de bedrijfsleider van de fokkerij, veearts Roelvink uit Oirschot.

In samenwerking met grote bedrijven in pelsbewerking, afkomstig uit Engeland, deed deze firma tevens dienst als centraal kantoor voor Nederland en België.

Het terrein van 6 ha. werd geheel ingericht voor de teelt van zilvervossen en konijnen, voornamelijk Chinchilla's en Angora's. De firma bood alles wat nodig was voor het starten van een fokkerij en voor het eindproduct. De gefokte dieren konden op bepaalden leeftijd, tegen vaste prijzen, weer aan genoemde N.V. worden geleverd. De bewerking van de pelsen werd ter plaatse bereid en voor de handel geschikt gemaakt.


De economische crisis maakte echter een snel einde aan de pelsindustrie en met ingang van 3 augustus 1931 is de firma in liquidatie getreden.

Bronnen

  • Regionaal Archief Tilburg, Hinderwet
  • Bevolkingsregister Regionaal Archief Tilburg
  • BHIC KvK Handelsregister, doss.1646
  • Nieuwe Tilburgsche Courant
  • Staatscourant