Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Kruiningenstraat (Tilburg)

Stadsdeel: Reeshof
Wijknaam: Campenhoef
Datum besluit: B & W 17 april 1990
Jaar: 1990



De straat lopende vanaf de Katwoudestraat ten oosten van de Kalkwijkstraat noordwaarts en vervolgens westwaarts tot aan de Keizersveerlaan.


Kruiningenstraat.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

Dorp in de gemeente Reimerswaal, gelegen op Zuid-Beveland, tussen de Ooster- en Westerschelde, provincie Zeeland. De gemeente Reimerswaal is 1 op januari 1970 ontstaan door samenvoeging van de gemeenten Krabbendijke, Kruiningen, Rilland-Bath, Waarde en Yerseke. Reimerswaal bestaat uit de dorpen Yerseke, Kruiningen (> Kruiningenstraat), Hansweert, Krabbendijke, Waarde, Oostdijk, Vlake, Gawege, Rilland (> Rillandstraat) en Bath en de buurtschappen Middenhof (> Middenhofstraat), Roelshoek, Schore, Schorebrug, Stationsbuurt, Vlake en Völckerdorp.


Reimerswaal is 243,70 km2 groot en heeft (in 2007) 21.110 inwoners. Hiervan wonen er 3890 in Kruiningen. Kruiningen genoot vroeger landelijk bekendheid vanwege het veer Kruiningen-Perkpolder over de Westerschelde. De opening van de Westerscheldetunnel in 2003 maakte het veer overbodig.

De gemeentenaam Reimerswaal herinnert aan de vroegere handelsstad Reimerswaal, die in 1375 stadsrechten kreeg en - vooral door de zouthandel - na Middelburg en Zierikzee de derde Zeeuwse handelsstad werd. Nadat Reimerswaal in 1450 en 1520 door brand was verwoest, kreeg de stad vanaf 1530 veel te lijden van stormvloeden. Bij de St. Felixvloed van 1530 overstroomde het land ten oosten van Yerseke, waarbij verschillende plaatsen voorgoed onder water verdwenen. In 1564 was Reimerswaal niet meer dan een omwald eiland in de Oosterschelde die toen veel smaller was dan tegenwoordig. Tijdens de opstand tegen de Spanjaarden had de stad veel te lijden van de watergeuzen en van Spaanse troepen. In 1574 werd een Spaanse vloot in de slag bij Reimerswaal verslagen door de watergeuzen, onder aanvoering van Bloysot en Joos de Moor (> Joos de Moorpad). In de daarop volgende jaren verlieten de inwoners geleidelijk aan de stad. Rond 1631 trokken de laatste bewoners naar Tholen. De resten van Reimerswaal zijn nog steeds te vinden op de bodem van de Oosterschelde, in het 'Verdronken land van Zuid-Beveland'.


Bron: Rob van Putten.