Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Korte geschiedenis van Bakkerij Simonis-Poppelier

In 1917 begon Jan Simonis een bakkerij in het pand Hoofdstraat G.41. Het pand is later vervangen door nieuwbouw waar nu BRUNA in is gevestigd. De bakkerij werd te klein en Jan Simonis bouwde in 1926 op het adres Keizersdijk 5-7 een woonhuis en bakkerij met luxe winkel (met o.a. lunchroom). Bakker Anton Bouwens was bij Jan Simonis al vanaf jonge leeftijd als knecht in dienst en leerde van Jan het bakkersvak. Later is Anton Bouwens voor zichzelf begonnen en had een bakkerij en bakkerswinkel enkele panden verder dan Jan Simonis op de Keizersdijk.

Jan Simonis had twee zoons en vier dochters: Willy, Nico, Jo, Nelly, Dina en Mini. Zoon Willy, gehuwd met Jo Pols, nam in 1942 de bakkerij over genomen. Zoon Nico begin een loodgietersbedrijf, eerst vanuit het pand aan de Hoofdstraat, later op de Keizersdijk.

De "rijdende" winkel van bakker Simonis voor het pand van Simonis - Poppelier, Keizersdijk 1950.

Willy was de bakker die de eerst rijdende winkel in Raamsdonkveer had. Een caravan omgebouwd tot winkel in een bordeauxrode kleur (net als de trekauto). Op de achterdeur van de rijdende winkel schilderde Willy een grote foto van zijn dochter Henny. In 1955 verkocht Willy de bakkerij aan bakker De Man. De Man verbouwde de fraaie winkelpui en begon er een supermarktje in. Na enkele jaren vertrok De Man uit het pand en nam fa. Timmermans het pand over. In de voormalige bakkerij begon deze een snackfabriekje met de productie van o.a. nasiballen, bamischijven etc.

De tweede dochter van Jan Simonis, Nelly, trouwde met Bram Lambregts uit Princenhage (voormalige zelfstandige gemeente (tot 1942) en tegenwoordig een buurt van Breda). Nelly leerde Bram kennen toen deze als bakker in de zaak van vader Jan kwam werken. Na het huwelijk namen Bram en Nelly de slagerszaak van Bram’s vader in Princenhage over. Omdat Bram last had van ‘etalagebenen’, kon deze niet lang in de slagerij en winkel staan. Net na de oorlog kwam ‘De Witte Leeuw’ te koop. Bram en Nelly verkochten de slagerij en namen ‘De Witte Leeuw’ over. Nelly en Bram waren weer terug in Raamsdonksveer. In 1964 name de oudste zoon van Bram, Harrie, de zaak van zijn ouders over.


Heeft u aanvullingen of wijzigingen bij dit artikel? opdekaart@veerserfgoed.nl