Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Koopmans - Heijne

Helaas geen foto.jpg
Naam Toontje (Antonius Wilhelmus) Koopmans
Geboortedatum 19-01-1911 te A129 Raamsdonk
Overlijdensdatum 29-09-2009 te Geertruidenberg
Beroep Schipper / Schoenmaker / IJscoventer
Naam vrouw Seike (Lucia Wilhelmina) Heijne
Geboortedatum 16-01-1913 te D115 Raamsdonk
Overlijdensdatum 14-12-1997 te Oosterhout
Huwelijksdatum 26-11-1931 te Raamsdonk


Kinderen
Rie (Maria Wilhelmina) *12-04-1932 te Raamsdonk
Gerardus Cornelis (*01-1934 - †27-01-1934 te Raamsdonk)
Gerard (Gerardus Antonius) *12-05-1938 te Geertruidenberg
Mien (Wilhelmina Hendrina) *15-06-1939 te Raamsdonk
Han


Het gezin Koopmans is na het overlijden van moeder Maria Koopmans-Kanters verhuisd van Raamsdonk naar Raamsdonksveer. Toontje was toen 1 jaar. Hij werd grootgebracht bij zijn oom en tante op 't Fort. Toon was 3 jaar toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak.

Toon is van zijn 13e tot zijn 15e schippersknecht geweest bij Adriaan de Graaf. Op zijn 17e is het bij het circus Andro Berti gegaan, daar werd hij clown. Dit heeft Toon 1 seizoen gedaan, toen leerde hij Seike Heijne kennen.

Seike is in de Smidssteeg geboren. Ze kwam uit een heel groot gezin. Seike heeft, wegens ziekte, het grootste gedeelte van haar jeugd bij de nonnen in het ziekenhuis in Raamsdonksveer doorgebracht. Seike was ook een creatieveling, naaien, tekenen, schilderen kon ze allemaal.

Toontje (zoon van Petrus Koopmans en Maria Willemina Kanters) en Seike Koopmans - Heijne (dochter van Gerardus Heijne en Willemina Hendrina Rosenbrand) trouwden jong.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten ze op de vaart. Toontje deed er alles aan om voor zijn gezin te zorgen. Zo is hij ook een tijdje ijscoventer in Tilburg geweest.

Toontje was zeer creatief. Hij trad op in de Veerse Boys revues o.l.v. Herman Stassar, vaak als duo met Leen Keijzers. Later, tot op hoge leeftijd, was hij succesvol als sauwelaar in het Faantelaand.

Ze hebben op verschillende plekken gewoond. Begonnen op het Fort in Raamsdonksveer, daarna verhuisden ze naar Tilburg en daarna hebben ze op diverse schepen gewoond. Na de oorlog gingen ze terug naar Raamsdonksveer en gingen eerst in het huisje van opoe wonen en daarna in een noodwoning op Smidssteeg 35. Later, in 1951, zijn ze naar de Groenstraat verhuisd.

Een kleindochter heeft een mooi verhaal op internet gezet.



Heeft u meer informatie over deze personen? opdekaart@veerserfgoed.nl