Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Kommerstraat (Tilburg)

Stadsdeel: Oost
Wijknaam: Moerenburg
Datum besluit: B & W 14 januari 1954
Jaar: 1900



De landweg lopende vanaf de grensscheiding met de gemeente Berkel c.a. in westelijke richting tot het Wilhelminakanaal, tegenover het zijkanaal.


Kommerstraat.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

23856.jpg


De Kommerstraat in 1975, getekend door Harrie Corvers.

De Kommer in de herdgang Loven wordt al in 1481 genoemd als de Commerstraet. Op de kaart van D. Zijnen uit 1760 loopt de Commerstraat langs de Warandekens en sluit met de Pastors Dijk (later > Koebrugseweg) aan bij de Weg van Moergestel na Tilborg. In het boekje de Verdeeling van de Tienden uit 1778 wordt het 't Commer-straatje genoemd. Op 25 maart 1777 werd in een akker aan de Kommerstraat door Adriaan Peter Pijnenborg eenige oude Geld speciën als sesteg Kruys Rykxdaalders en vier Ducatons opgegraven. De drossaard geeft de bevolking 40 dagen de tijd om een bewijs te leveren dat men aanspraak kan maken op deze geldvondst. Op 9 juni 1777 werd er Regt dag gehouden. Adriaan Peter Pijnenborg wenst het geld te ontvangen orndat hij niet alleen de vinder maar ook de eigenaar van de grond is waarin de schat zat verborgen. De drossaard gaat hiermee akkoord. De genoemde muntstukken stammen uit de periode 1620-1700.


De akker was gelegen aan de (vroegere) Kommerstraat, waar in deze eeuw de zijarm van het Wilhelminakanaal werd gegraven.

De eerste officiële straatnaamvaststelling werd in 1900 door de gemeenteraad gedaan. De Kommerstraat liep toen Van de herberg 'de Hoed' langs het Hooghuis, dus vanaf de grens met de gemeente Berkel-Enschot tot de St. Josephstraat.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).