Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Jansen, Petrus Joannes

Piet Jansen
Petrus Jansen.jpg
Volledige namen Petrus Joannes Jansen
Geboortedatum 10 mei 1910
Geboorteplaats Ginneken
Woonplaats Gilze
Burgerlijke staat gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Josina Johanna Maas
Beroep landbouwer
Overlijdensdatum 01 januari 1945
Plaats van overlijden Gilze
Bijzonderheden omgekomen door oorlogshandelingen

Deze pagina is in bewerking.

Kun je het levensverhaal van dit oorlogsslachtoffer aanvullen? Of heb je een foto gevonden die we kunnen digitaliseren? Op de hoofdpagina van portaal Gilze en Rijen zie je hoe te reageren. Wij nemen graag contact met je op!

Petrus, Piet, Joannes Jansen (geboren Ginneken-Bavel 10-05-1910 - gestorven Gilze 01-01-1945). Zoon van Johannes Jansen (1873-1948) en Johanna Halters (1875-1934). Getrouwd 10 februari 1938 in Ginneken-Bavel met Josina Johanna Maas (Teteringen 16-11-1912-na 1978)

Achtergrond

Piet Jansen werd op 10 mei 1910 in de gemeente Ginneken-Bavel geboren als zoon van Johannes Jansen, landbouwer (Oosterhout 21 sept 1873- Rijsbergen 08-07-1948) en Johanna Halters (Oosterhout 22 juli 1875- Oosterhout 28-02-1934). Zijn vader en moeder trouwden in Oosterhout op 10 jan 1901 en vestigden zich een jaar later (9 januari 1902) met hun eerste kind in Heusdenhout (gemeente Oosterhout ). Bij de geboorte van hun tweede zoon woonde het gezin in de gemeente Ginneken-Bavel, waar zij zich definitief vestigden. Piet was het negende kind in het gezin. Na hem werden nog drie kinderen geboren. Helaas was de kindersterfte in dit gezin enorm: vijf kinderen overleefden het eerste levensjaar niet. Piet had daardoor slechts drie oudere en een jongere broer, een oudere en een jongere zus.

Op 10 februari 1938 trouwde Piet in de gemeente Ginneken-Bavel met de Josina Johanna Maas (Teteringen 16-11-1912 – na 1978). Een maand na hun huwelijk schreven zij zich in de gemeente Gilze en Rijen in op het adres C104 (Raakeind Molenschot). Bij zijn inschrijving in de gemeente gaf Piet op dat hij “landbouwer” was. Zijn dorpsgenoten noemen hem “controleur”. Hoe het gezinsleven verder ging is onbekend.

Onder de rook van het vliegveld

Het buurtschap waar Piet en Josina woonden en werkten, onder de rook van het vliegveld dat door de Duitsers in gebruik was genomen, lag tijdens de oorlogsjaren in de vuurlinie. Bij verschillende gezinnen in de buurt vielen slachtoffers te betreuren en enkele boerderijen werden door de bombardementen van de geallieerden verwoest. Piet en Josina waren de oorlog zonder noemenswaardige problemen doorgekomen. Op 27 oktober 1944 werd Gilze bevrijd. Het vliegveld werd hersteld en in gebruik genomen door de geallieerden. Hier konden nu de Engelse eskaders “jachtvliegers” en Dakota’s “…regelmatig en rustig landen en starten deze mooie vogels, brengen ammunitie, voedsel, verbandmateriaal en wat dies meer zij aan, en nemen zwaar gewonde vrienden mee terug naar Engeland. “ (Vijf jaar luchtfront. 1947. p.140)

Het Ardennenoffensief

Het gevaar was nog niet geweken, ook niet in het bevrijde zuiden. De vele V-1’s met hun onvoorspelbare gedrag zorgden voor veel onrust. Half december begonnen de Duitsers een offensief in de Ardennen. Het doel was de haven van Antwerpen te bereiken. Govert Aarts noteert in zijn dagboek vanaf 15 december 1944 vrijwel dagelijks dat er “vliegende bommen“ over Gilze komen. (In de greep. p 271-274) “Angstige dagen vooral zijn het, wanneer het uitzicht belemmerd wordt door een dicht wolkendek en elk kwartier soms een V-1 komt aanknetteren - heel de lucht galmt luid van het akelig geratel, en door de echo, die tegen het wolkendek slaat is het of een tiental projectielen op je af komen stormen.” (Vijf jaar luchtfront. 1947. p.142)

Op nieuwjaarsdag 1945 *) was Piet Jansen op de fiets (sec) op weg naar de kerk. Dit keer waren het geen V-1’s, maar bommenwerpers als Messerschmitts en Dorniers die een aanval uitvoerden op de luchtmacht van de geallieerden. Opnieuw lag het vliegveld Gilze-Rijen en zijn omgeving onder vuur. Govert Aarts noteert: “Vanmorgen onder de mis van 9 uur werd een aanval gedaan op het vliegveld, door de Duitsche vliegmachines. Er waren ongeveer 7 vliegmachines (volgens sommigen 5). Drie werden er door de luchtafweer omlaag geschoten. Het bleken Donier 219 te zijn. Hierdoor werd Piet Jansen op den Bavelsche weg gedood. Jansen was controleur (sec) en woonde te Molenschot“ (In de greep. p 271-274) Piet werd op de hoek van de Bavelse weg \ Biestraat tegenover het huis van Anton Klaassen dodelijk getroffen door afweergeschut. Hij liet zijn jonge vrouw achter.

      *Arnold Verster: ”Het was een zonnig klare morgen. Nog lag er sneeuw in voren en sloten, maar het weer was mild” (In de Greep.p.70)

Bronnen en literatuur