Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Jan Aartestraat (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Zuid
Wijknaam: Tivoli
Datum besluit: B & W 20 februari 1964
Jaar: 1881



De straat lopende vanaf de Lanciersstraat ten noorden van de Hoogvensestraat westwaarts tot het Piusplein bij de Heuvelring.


Janaartestraat.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

22875.jpg



De Jan Aartestraat in 1985 met links het Regionaal

Archief Tilburg, de voormalige BeKa-fabriek.



Jan Aert Jan Pauwels (de Roy), beter bekend onder de naam Jan Aerts, trouwde de eerste keer met Lijsbeth Peter Peter Antonis van Beurden en de tweede keer met Adriana Peter Jan Mutsaerts. Hij moet vóór 1645 overleden zijn. In 1608 transporteert Yewaen Herman Janszoon de Roy aan zijn neef Jan Aert Jan Pauwels en Jenneke Jan de Roy, een stuk land achter den Hovel op de Grabbelstraet. Een broer van Jan heette Herman Aerts. Deze Herman heeft in 1648 een huis aan de Heuvel met daarachter, zuidwaarts gelegen, een stuk land op de Grabbelstraet. Naar hem is de "Harmen Aarts Dyk" (> Hoevenseweg en Koningshoeven) genoemd. Deze Harmen Aarts Dyk komt voor op de kaart van D. Zijnen uit 1760, evenals het Jan Aarte Boomke. Dit Jan Aarte Boomke stond op zuidwesthoek van de splitsing van de huidige Jan Aartestraat (in de vorige eeuw Kazernestraat genoemd) met de Lanciersstraat (de vroegere Beeksedijk). De stichter van de villa (later van De Rooy) op de hoek van de St.Josephstraat en Lanciersstraat, een zekere Henri Peletier uit Zaltbommel, was er in 1869 de oorzaak van dat dit historisch monument 'Jan Aartenboomke' werd opgeruimd. Onder voorwendsel dat dien boom hem van uit zijne bovenkamers, het vergezicht over het landschap belemmerde, wist deze voor eenig geld de lafhartigen eigenaar daartoe te bewegen en dien akeligen moordenaar van ons Jan Aartenboomke was twee jaar later failliet verklaard en weer uit Tilburg verdwenen. In hoeverre dit verhaal waar is, kan niet met zekerheid gezegd worden.



In 1881 werd de Jan Aartestraat officieel door de gemeenteraad vastgesteld, en de straat loopt dan van het Pius-plein tot het Jan Aarte boomke. Dus de boom stond er toen nog. Er zijn vele overleveringen met betrekking tot deze eeuwenoude eik. De boom zou bijvoorbeeld slechts een opvolger zijn geweest van een nog oudere eik die op die plaats had gestaan. Een ander verhaal is dat Jan Aarte aan die boom zou zijn opgehangen. Weer een andere versie van deze legende is dat Jan Aarte zijn berkestok het veld ingeslingerd zou hebben om getuigenis te geven van zijn onschuld. Ter plaatse zou uit de weggeslingerde stok een boom zijn gegroeid. Het zou er ook spoken. In 1841 tekende de geschiedschrijver Dr. C.R. Hermans er een bezweringsformulier op dat luidde Zijde van God, dan sprikt [spreekt], Zijde van de duvel, dan wikt [wijkt].


Op de akker waar deze eeuwenoude eik stond, werden bij het uitzanden in 1841 door de Tilburgse lakenverver en amateurarcheoloog Jan Anthony van Spaendonck (1792-1849) enkele urnen uit de Midden-Bronstijd (ca. 1500-1000 jaar v.Chr.) ontdekt. Drie urnen zijn bewaard gebleven en berusten thans in de collectie van het Noordbrabants Museum te 's-Hertogenbosch.

Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).