Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Huzarenstraat (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Zuid
Wijknaam: Tivoli
Datum besluit: B & W 2 november 1982
Jaar: 1982



De straat lopende vanaf de Jan Aartestraat, ten westen van de Kurassiersstraat, noordwaarts doodlopend tot het Kazernehof.


Huzarenstraat.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

22807.jpg


De Huzarenstraat in 1985. Links en geheel op de

achtergrond de voormalige ruiterkazerne.

Voor 1867 behoorden de huzaren (oorspronkelijk in de 15e eeuw Hongaarse cavaleristen) tot de lichte cavalerie (> Cavaleriestraat). Na dat jaar werden alle regimenten van lichte en zware cavalerie voortaan huzaren genoemd. Aan de Huzarenstraat ligt de voormalige ruiterkazerne die door koning Willem II in 1842 werd gebouwd (> Kazernehof). Tussen 1842 en 1856 was deze kazerne door diverse regimenten huzaren (t.w. lansiers en jagers), bemand. Op 30 april 1856 vertrok het tweede regiment huzaren uit Tilburg naar Venlo. Op 30 april 1913 keert dit regiment weer in Tilburg terug. De huzaren waren toen gelegerd in de Generaal-majoor Kromhoutkazerne aan de Bredaseweg. In 1922 is dit regiment weer vertrokken.


Het woord huzaar komt van het Hongaarse huszár, dat weer ontleend is aan het Servische khazar. De cavalerie is tegenwoordig het krijgsmachtonderdeel dat gewapend is met tanks; de soldaten worden nog steeds huzaren genoemd.

Het Nederlandse leger kent nog drie cavalerieregimenten: huzaren van Boreel, huzaren van Sytzama en huzaren van Prins van Oranje. Het regiment huzaren Prins Alexander, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1814, is in 2007 opgeheven.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987) / Rob van Putten.