Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Huron, Jean

Jean Huron
Fransemilitairendiessen.jpg
Diessense kerkhof
Geboortedatum 25-11-1917
Geboorteplaats Assé-le’Riboul
Overlijdensdatum 12-05-1940
Plaats van overlijden Diessen

Jean Huron (25 november 1917 te Assé-le’Riboul - 12 mei 1940 te Diessen)

Gebeurtenis

Op 12 mei 1940 sneuvelden elf Franse militairen in Diessen bij hun dappere poging de Duitse inval tot staan te brengen. Franse cavaleristen positioneerden enkele tanks ten westen van de Reusel en de brug in de huidige Beerseweg. De brug werd half opgeblazen, zodat er geen zwaar materieel meer overheen kon. Op diverse plaatsen in het dorp groeven de Fransen schuttersputjes en langs de Reusel legden ze landmijnen. Zo hoopten ze de Duitse opmars tot staan te brengen.

Duitse eenheden trokken vanuit Oirschot en Middelbeers op naar Diessen. Op 12 mei raakten ze aan de Reusel slaags met de Fransen in een vuurgevecht. De Fransen boden hevig verzet maar met hun relatief lichte bewapening konden ze niet op tegen de Duitse overmacht en zijn artilleriegeweld. Over de half vernielde brug trokken de Duitsers Diessen binnen. Ze maakten machinegeweren en een pantserwagen van de Fransen buit. De straten waren verwoest. Vijftien Fransen werden als krijgsgevangenen vastgehouden in een schuur aan de Beerseweg. Er vielen elf Franse doden en drie Diessense (zie hiervoor). Diessense jongemannen werden door de Duitsers aangewezen om de gesneuvelde Fransen te begraven. Omdat de straten vol met Duitse militairen waren, werden sommige lijken niet in het massagraf aan de Willibrordusstraat maar ter plaatse begraven.

Dezelfde jongemannen groeven de Fransen weer op en legden hen in een gezamenlijk graf met daarop hun helmen op het Diessense kerkhof. Diessenaar Janus Schoenmakers maakte een houten kruis en vermeldde er secuur de namen op in de volgorde zoals ze begraven waren. Op het kruis ook de tekst: Ici reposent onze soldats Francais morts pour leur patrie et le nôtre – Le 12 mei 1940.

Negen jaar (van 1940 tot 1949) lagen de elf Franse kameraden op het Diessense kerkhof. Vier van hen werden in 1949 geïdentificeerd en gerepatrieerd. Hoewel hun namen bekend waren, werden de overige zeven als onbekende soldaten begraven op de Franse Oorlogsbegraafplaats in Kapelle (Zeeland).

12 mei 1940-brug

12 mei 1940-brug

De brug in de Beerseweg was het epicentrum van de moedige strijd van de Fransen tegen de Duitse overmacht en negen van de elf zijn in de directe omgeving van de brug gesneuveld. Diverse maatschappelijke organisaties en ook de gemeente Hilvarenbeek en de provincie Noord-Brabant omarmden het idee van Erfgoed Diessen om de Fransen met de brug te eren.

Op 12 mei 2021 onthulde de ambassadeur van Frankrijk in Nederland de ’12 mei 1940-brug’ in aanwezigheid van de commissaris van de Koning in Noord-Brabant, de burgemeester van Hilvarenbeek alsmede een – vanwege de coronapandemie – klein aantal genodigden.

De brugleuningen bestaan uit door Diessenaar Ton Derks ontworpen afbeeldingen in cortenstaal met de namen en emblemen van de Franse legeronderdelen, de brandende boerderijen, de kapotgeschoten Franse gevechtstank, het wapen van de voormalige gemeente Diessen en een vredesduif in een omgekeerde soldatenhelm.

Met dit monument eert Diessen de elf jonge Fransen die de hoogste prijs betaalden. Elf helden gaven hun leven, voor hun vaderland en het onze. Voor de vrijheid. Voor de menselijkheid. Wij noemen hun namen opdat we hen nooit zullen vergeten!

Zie ook