Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Godfried Bomanshof (Tilburg)

Stadsdeel: West
Wijknaam: Het Wandelbos
Datum besluit: B & W 30 augustus 1988
Jaar: 1988



Het hof lopende vanaf de Auteurslaan, ten noorden van de Reeshofdijk, oostwaarts, noordwaarts en westwaarts tot aan de Auteurslaan.


Godfriedbomanshof.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

55708.jpg

Drie leden van de Pickwickclub tijdens de Groot-Kempische

Cultuurdagen. V.l.n.r. Antoon van Duinkerken, (A. Asselbergs),

Godfried Bomans en Jan Meuwese.


Nederlands schrijver. Godfried Jan Arnold Bomans werd op 2 maart 1913 geboren in Den Haag als zoon van Johannes Bernardus Bomans (1885-1941) en Arnoldina Josephina Oswalda Reynart (1883-1955). Toen hij een paar maanden oud was verhuisde het gezin Bomans naar Haarlem, de stad waaraan hij zijn hart zou verpanden. Zijn vader die aanvankelijk advocaat was, ging in 1916 in de politiek. Hij was Tweede-Kamerlid voor de R.K. Staatspartij, wethouder in Haarlem en gedeputeerde in de Staten van Noord-Holland. Onder het pseudoniem J.B. van Rode schreef hij ook een aantal historische romans.

Reeds op de middelbare school was Godfried actief op literair gebied. Van 1933 tot 1939 studeerde hij rechten aan de Universiteit van Amsterdam, maar maakte zijn studie niet af. In 1939 vertrok hij naar Nijmegen, waar hij wijsbegeerte ging studeren. Ook deze studie voltooide hij niet, en in 1943 keerde hij terug naar Haarlem. In 1944 trouwde hij met Gertrud Maria (Pietsie) Verscheure. Zijn bekendste werk schreeft hij in het jaar dat hij naar Nijmegen ging: Erik of het klein insectenboek. Een andere bekend werk van Bomans is De memoires of gedenkschriften van Mr. P(ieter) Bas, dat eind 1936 al verscheen.


Na de oorlog werkte Bomans eerst voor de Volkskrant, waarvoor hij o.a. de strip Pa Pinkelman schreef, en daarna voor het weekblad Elsevier. Vanaf 1941 trad hij ook officieel op als Sinterklaas; later ook bij intochten op tv. Bomans was een groot kenner van het werk van Charles Dickens. Hij had een belangrijk aandeel in de vertaling van het werk van Dickens dat in de jaren vijftig in de vorm van Prisma-pockets werd uitgegeven. Zijn plannen om een biografie van Dickens te schrijven zijn echter nooit uitgevoerd. Zijn populariteit dankte Bomans mede aan zijn optreden aan radio-programma's zoals Kopstukken en Hou je aan je woord. Godfried Bomans overleed, geheel onverwacht, in zijn huis te Bloemendaal op 22 december 1971. Zijn archief bevindt zich sinds 2000 in het Letterkundig Museum.


Bron: Rob van Putten.