Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Giethoornsingel (Tilburg)

Stadsdeel: Reeshof
Wijknaam: Huibeven
Datum besluit: B & W 11 augustus 1987 [1]
Jaar: 1987


De straat lopende vanaf de Grubbenvorststraat, noordelijk van de Geervlietsingel, westwaarts tot de Giekerkstraat.

Herkomst

18911.jpg


De Giethoornsingel.


Deel van de gemeente Steenwijkerland, gelegen in het noordwesten van de provincie Overijssel. De voormalige gemeente Giethoorn is in 1973 grotendeels opgegaan in de nieuwe gevormde gemeente Brederwiede. Een klein deel werd toegevoegd an de gemeente IJsselham. Door samenvoeging van de gemeenten Brederwiede, IJsselham en Steenwijkontstond in 2001de gemeente Steenwijkerland.

Aanvankelijk was Steenwijk de nieuwe gemeentenaam, maar in 2003 werd de naam gewijzigd in het neutraler klinkende Steenwijkerland. Steenwijkerland bestaat uit de (vesting)steden Steenwijk (Stadsrechten > 1296) (> Steenwijksingel), Blokzijl (Stadsrechten 1672), Kuinre (Stadsrechten 1385) en Vollenhove (Stadsrechten 1354) en de dorpen en buurtschappen Baarlo, Baars, Barsbeek, Basse, Belt-Schutsloot, Blankenham, Blauwe Hand, De Bult, De Klosse, De Kolk (ged.), De Pol, Doosje, Dwarsgracht, Eesveen, Giethoorn, Heetveld, IJsselham, Jonen, Kadoelen, Kalenberg (>Kalenbergpad, Kalenbergplaats), Kallenkote, Leeuwte, Marijenkampen, Moespot, Muggenbeet, Nederland, Oldemarkt, Onna, Ossenzijl, Paasloo, Roekebosch, Ronduite, Scheerwolde (>Scheerwoldehof), Sint Jansklooster, Steenwijkerwold, Tuk, Wanneperveen, Wetering, Willemsoord, Witte Paarden en Zuidveen. Het gemeentehuis staat in Steenwijk.


Steenwijkerland is 330,00 km2 groot en heeft (in 2007) 43.119 inwoners. Hiervan wonen er ruim 2600 in Giethoorn.

Giethoorn ligt in een gebied waar eeuwenlang turf is gestoken, waardoor grote plassen ontstonden. Voor het vervoer van turf werden sloten gegraven die het dorp doorsnijden, waardoor de meeste huizen alleen maar over het water bereikbaar zijn. Giethoorn wordt daarom wel het 'Venetië van het noorden' genoemd. Giethoorn was in 1958 het decor van de speelfilm 'Fanfare' van Bert Haanstra. In de film heet het dorp 'Lagerwiede'.


Bron: Rob van Putten.