Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Geus, de - Leenheer

1e blad van het verhaal door L. de Geus.
Naam man Herman de Geus
Geboortedatum ..-..-1908 te Dordrecht
Overlijdensdatum ..-..-1978 te Raamsdonksveer
Beroep Ambtenaar bij Rijkswaterstaat
Naam vrouw Arendina Leenheer
Geboortedatum ..-..-1911 te Dordrecht
Overlijdensdatum ..-..-1983 te Raamsdonksveer

Kinderen: Leendert (1937 - ....)


Herman de Geus (geboren 1908 –overleden 1978) en zijn vrouw Arendina Leenheer (1911 – 1983) beiden komend uit Dordrecht zijn in januari 1936 komen wonen in Raamsdonksveer, Koningstraat 91.

De Geus was werkzaam als ambtenaar bij Rijkswaterstaat op het motorschip “De Amer”, ligplaats bij de zogenaamde rolbrug, de verbinding met Geertruidenberg.

Op 22 februari 1937 werd hun zoon Leendert geboren in de Koningstraat 91. En dat ben ik dus.

In september 1939 is het gezin verhuisd naar de Julianalaan E.5g, nu nr. 130. In mei 1940 brak er de 2e wereldoorlog uit. Julianalaan werd toen Stadsweg c.q. Smitsend. Omdat het gezin klein was, vader, moeder en één kind, hadden wij regelmatig duitse soldaten ingekwartierd van het bezettingsleger, meestal twee tegelijk. Ik weet dat mijn moeder ze niet onaardig vond, omdat ze vooral genoeg te eten meebrachten. Mijn vader zei: ”alle duitsers mogen op hun verjaardag dood gaan, dan zijn we over één jaar van alle moffen verlost”.

Fam. De Geus met de bevrijders Bolk en Ryski op 25 februari 1945. Foto is genomen in de tuin van Julianalaan 130.

De bevrijding door Engelse en Poolse soldaten vond plaats op de late avond van 31 oktober 1944.

In de loop van de middag van 31 oktober zijn wij, mijn vader, mijn moeder en ik naar de versterkte kelder onder de trap bij de buren gegaan. De familie Heurter nr. 128. De familie had toen 2 kinderen, Piet en Henk. In de vroege ochtend van 1 november zijn we te voet gevlucht met de familie Heurter in verband met de duitse dreiging vanuit Keizersveer, gevlucht naar kennissen van de familie Heurter in Sprang - Capelle (Heistraat). Eind november weer terug naar de Julianalaan. Nu kregen we Engelse en Poolse soldaten thuis ingekwartierd tot eind april 1945 (zie foto’s).

Wat ik me nog kan herinneren:

Julianalaan 130 de Geus 132 van Suijlekom, aannemer (zie foto) 134 Ook een van Suijlekom-Dank 136 Verhagen, zoon Jan, was zo’n 8 jaar ouder dan ik 138 weduwvrouw de Jong (mijnheer de Jong bij een bombardement overleden) met 2 dochters en 2 jongens, Henk en Wim. In de oorlog heeft daar Norden gewoond denk ik. Naast 138 was een veldje waar we altijd voetbalden. Verderop woonde de familie Kommers. Mert, Maarten en Wim en Giel Daarnaast familie Blankers, Sjaak Vervolgens een oude man Keesje Koenen En dan het café van Bruintje, met de Boterdijk

Heurter woonde op nr. 128

126 Weda met dochter Bep. Familie Weda is in de jaren ’50 verhuisd naar Beatrixlaan 1. Toen is op 126 de gezusters Elemans komen wonen, vanaf de Keizersdijk, boven de winkel van Wieringa, Jasperin, Dina en Aaltje 124 familie van Gool 122 familie Paans. Met één zoon Piet en een aantal dochters. Ik herinner me Jet?, Ko, Gerrie, Nel en Klaartje en Annie. 120 Savelkous, of het goed geschreven is weet ik niet. Later familie van Beek. 118 Mevrouw Hipman en haar dochter Jopie. Er was ook nog een zoon Frans, maar die was geëmigreerd. 116 familie Heijblom. Met toen 2 jongens Ad en Anton 114 familie Blom

Vervolgens woonde er, en dat moet dan op nr. 112 zijn “Mon Desir”. Mijnheer en mevrouw Sloof, volgens mijn moeder waren dat voorname mensen (“met 2 worden spreken”). Ze kwamen uit België. Daarnaast woonde mijnheer de Wit. Was familie van de bekende wielrenner Kees Pellenaars. Vijftiger jaren.

Tegenover ons huis Julianalaan 130 is er de Landbouwschool gebouwd in de vijftiger jaren. De fundering lag er al jaren. Het hoofd van de school was mijnheer Castenmiller (ik weet niet of het goed geschreven is). In mijn ogen was het een prachtig huis van het hoofd van de school.

Links schuin van ons huis (de herenhuizen) had je de familie Raven, leraar op de MULO. Ook woonde er op dat rijtje de familie Schippers. 2 Dochters en 2 zonen, Kees en Henk. Schippers werkte bij de waterleiding (2 huizen). Vervolgens een steegje naar de wiel, waar we ’s winters konden schaatsen. Aan de andere kant van het pad woonden familie Rombouts de Jong denk ik. Weet niet zeker. Daarnaast familie Molewijk met dochter Lien en zoon Kees (waren van mijn leeftijd). Daar naarst woonde de familie Scheffers met 2 dochters, Plonie en Riet (waren enkele jaren ouder dan ik). Ik weet dat later Plonie getrouwd is met Kees van Ommeren.

Op de hoek van dat rijtje huizen woonde de secretaris fam. Willemsen.

Vervolgens kreeg je de Werfkampen, dat waren allemaal landerijen.

Vervolgens familie van der Laar. Man, vrouw en één zoon. Later zijn ze in het Rehoboth gaan wonen, hielden daar de zaak schoon. Driekske van de Laar miste één arm. Hij bracht in de jaren 50 de Bredasche Courrant rond.

Verder woonde in de Julianalaan Kareltje van Dongen, was kleermaker en doodsbidder (stomerij).


Geschreven door Leen de Geus

Heeft u meer informatie over deze personen? opdekaart@veerserfgoed.nl