Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Geul (Tilburg)

Stadsdeel: Zuid
Wijknaam: De Blaak
Datum besluit: B & W 4 oktober 1978
Jaar: 1978



De straat lopende vanaf ongeveer het midden van het zuidwest-lopende deel van de Niers, oostwaarts, tot het Leubeekpad.


Geul.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

7506.jpg


De Tilburgse familie Mutsaerts op bezoek aan

Valkenburg aan de Geul eind negentiende eeuw.



Rivier in Zuid-Limburg. De Geul ontspringt in het Belgische Raeren en is ongeveer 50 km lang, waarvan 33 km in Nederland. Ze stroomt langs Epen, Mechelen, Gulpen, Schin op Geul, Valkenburg en Meerssen, en mondt uit in de Maas bij de plaats Bunde. De Gulp is een zijriviertje van de Geul. Bij overstromingen in Epen worden kleine hoeveelheden zink afgezet op de weilanden, afkomstig door lozing van verontreinigd water op de Geul door een Belgische zinkfabriek. Hierdoor kreeg de zeer zeldzame en beschermde zinkflora kans op deze plaatsen te groeien, o.a. zinkviooltje en zinkboerenkers.


In het Geuldal bij Valkenburg kocht de Tilburgse industrieel Armand Diepen (1846-1895), van 1870 tot 1895 mede-firmant van de firma Gebroeders Diepen, (> Diepenstraat), op het einde van de vorige eeuw de villa Alpha aan de Plenkertstraat als zomerverblijf. Hij liet in het bosgebied dat hij had gekocht in 1892 en 1893 wandelwegen aanleggen en zo ontstonden het Rotspark en het Polferbos. Ook liet hij een restaurant in het Rotspark bouwen. Na zijn dood in 1895, hebben zijn weduwe Leonie Diepen-Bareel en vooral zijn zoon Jan Diepen (1872-1930) nog twee bijzondere attracties in Valkenburg laten aanleggen, de nabootsing van de Romeinse catacomben in 1910 en het Openluchttheater in 1916. De toegangsweg vanaf de Cauberg tot het Rotspark heet nog steeds Armand Diepenweg.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).