Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Gesneuvelde Duitse soldaten

Bij de bezetting van Udenhout en omgeving in mei 1940 zijn vier Duitse militairen omgekomen. Het betrof Olvis Bluischtse, Otto Freilik, Fritz Pacge en Ruppert Schiefermayer. De vier zijn allen tijdelijk op het parochiekerkhof in Udenhout begraven. Schiefermayer had men eerst tijdelijk begraven op een perceel van Peer Heijmans aan de Biezenmortelsestraat.

Ook bij de bevrijding van Udenhout en Biezenmortel eind oktober 1944 zijn diverse Duitsers in de strijd omgekomen, vooral in de laatste week van oktober 1944. Het front lag toen in Biezenmortel op de grens met Helvoirt en op de Oude Bosschebaan. De Duitsers die bij de bevrijding zijn gesneuveld werden provisorisch begraven dichtbij de plaats waar zij omgekomen waren. In totaal zijn twaalf Duitsers in de laatste dagen van de oorlog begraven in Udenhout en Biezenmortel.

  • Bij de boerderij van Kiske de Jong op de Zandkant was op 29 oktober 1944 een onbekende Duitse soldaat van 26 jaar begraven.
  • Bij de Rustende Jager waren twee Duitsers begraven. Van één Duitser waren geen bijzonderheden bekend. De andere betrof soldaat der eerste klas Kurt May. Hij had als persoonlijke bezitting een gladde gouden ring aan met de inscriptie "20-11-1939 A. st. 15-9-1942".
  • In het grasland van Janus Burgmans circa 30 meter ten zuidwesten van café 't Gommelen was een onbekende Duitser begraven.
  • Aan de voormalige schietbaan 150 meter ten noorden van hotel Bosch en Duin was op 28 oktober 1944 de 32-jarige Duitser Max Razogha begraven.
  • Op het bouwland van Willem van Balkom in de Knijperij (aan de Oude Bosschebaan) waren twee Duitsers begraven. De identiteit van deze militairen stond niet vast. Er werden echter wel drie namen genoemd van militairen die mogelijk daar begraven waren: H.Bruck, F.Hengsmith en Horst Schneider.
  • Aan de Oude Bosschebaan in den Brand zestig meter ten noorden van de boerderij van Jan Pijnenburg was een onbekende Duitser begraven.
  • Twee niet geïdentificeerde Duitsers lagen begraven bij de boerderij van P.van Wijk op de Zandkant.
  • In de berm aan de Gijzelsestraat (tegenwoordig het Runsvoort onder Helvoirt) bij de boerderij van A.van Kasteren was op 26 oktober 1944 Joseph Krul uit Düsseldorf begraven.
  • In de tuin van Frans Kuijpers op Scheurenhoeve was op 26 oktober 1944 Herman Herbers uit Lexten bij Lingen aan de Eems begraven. Herbers zou op 27 oktober 25 jaar geworden zijn.

Pas in 1950 werden de Duitse gesneuvelden herbegraven op het kerkhof voor Duitse gesneuvelden te Ysselstein, gemeente Venray.