Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Geefhuishof (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Zuid
Wijknaam: Broekhoven
Datum besluit: B & W 30 juni 1998 [2]
Jaar: 1998



Het hof lopende vanaf het Stuivesantplein zuidwestwaarts vervolgens noordwestwaarts daarna zuidwestwaarts doodlopend (inclusief de parkeerplaats ten zuidoosten van het appartementencomplex).


Geefhuishof.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

16515.jpg


Links de Vlimmenhoef in 1918.



Geefhuis was de benaming die de bevolking van 's-Hertogenbosch gaf aan de Tafel van de H. Geest van Den Bosch. Deze Tafel van de H. Geest, die al in 1281 wordt genoemd, was een instelling die zich bezighield met de armenzorg. Ook Tilburg kende een Tafel van de H. Geest. Zie: Armhoefstraat.


Aldus benaamd naar de Vlimmenhoef (> Vlimmenhoefstraat), een boerenhoeve die gestaan heeft ten oosten van de Broekhovenseweg, tegenover de Voltstraat, ten zuiden van de kerk. Deze hoeve heeft een lange geschiedenis, die minstens teruggaat tot het begin van de 15e eeuw. In 1433 wordt deze hoeve al genoemd als hoeve van het zogenaamde Bossche Geefhuis, oftewel de H. Geest Armen van 's-Hertogenbosch. Op 29 april 1443 draagt Jan Wouter Bak Ommaten (?) aan zijn kinderen en zijn eerste vrouw Heilwych Peter Rode Gerritszoon het vruchtgebruik over van zijn in erfpacht verkregen goederen, te weten huis, hof en bijbehorende goederen in Oerle, grenzend aan de gemeynte.

Op 4 april 1521 wordt voor de Tilburgse schepenen een verklaring afgelegd door Cholleke, weduwe van Aert Sibben Goijaert van den Sande, die besittende is op des Heijlichs Geests hoeve van den Bosch ghelege te Tilborch ter stede gheheijten Oerl alsoe ver als sij daerin gherecht is als sij seede, te weeten pererden, coijen, ossen, scapen ende verken, waghen, ploech, eechden ende andere gestau totter beesten vorscreven behorende, ende oock hooij ende stroo ende voorts mess ende ander haeffelicke gueden inder scuren ende opten acker wesende ende oock int achterhuijse vande middeldore vorts achterwarts.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987) / Rob van Putten.