Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Fussilade bij Bosch en Duin

Op 24 mei 1944 werden in de politiegevangenis van Haaren (NB) veertien verzets-strijders na een kort proces ter dood veroordeeld. Op 26 mei 1944 werden zij in de Loonse en Drunense Duinen ergens achter Bosch en Duin gefusilleerd.

Jan Schoenmakers uit Tilburg las jaren later in de krant: “Deze veertien mogen nooit meer vergeten worden.” “Maar wat, als wij uit de tijd zijn?” dacht hij. Daarom nam hij het initiatief voor de oprichting van het gedenkteken, dat op 26 mei 2005 onthuld werd.

Het monument is ontworpen door de Amsterdamse kunstenares Riki Mijling en telt vele symbolen. De stalen rand van 4 x 2 m. heeft de vorm van een graf, waarin de lichamen van de verzetsstrijders zouden hebben kunnen liggen.

Op de rand staat een gedicht van Marie-Colette van Spaendonck. Om het gedicht te lezen, moet u beginnen bij de lange zijde rechts vooraan. (“Stil is het geworden…”)Tussen de dichtregels staan de namen van de veertien slachtoffers.

Een ander symbool is het water dat opgevangen wordt in de schaal met de fusilladedatum 26 mei 1944.Het opge-vangen water stelt de tranen voor die ge- vloeid zijn. Tegelijkertijd weerspiegelt het de lucht, symbool voor de hemel. De vier zwerfkeien met de namen van de verzetshelden erop, staan symbool voor de lichamen die nooit meer zijn gevonden. Zij zwerven als het ware nog steeds door de Loonse en Drunense Duinen.

De veertien mannen hoorden tot drie verschillende verzetsgroepen: de Tilburgse (6 mannen), de Groningse (3 mannen) en de groep uit Bergen op Zoom (5 mannen). Voor alle informatie: Zoek op Google: Henk Peters Oorlogsmonumenten.