Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Evans, Ernest Richard

ERNIE, Ernest Richard Evans
CWGC-Logo-B@2x.png
LEST WE FORGET
Geboortedatum 1921
Woonplaats Hillington (Middlesex) (GB)
Overlijdensdatum 20-10-1944
Plaats van overlijden Goirle (NL)
Bijzonderheden K.I.A. rond de bevrijding oktober 1944

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ---------------- LEST WE FORGET

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk alle geallieerden te herdenken die betrokken waren bij gevechten in en rondom Goirle. Deze slachtoffers van Goirle zijn personen die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in of rond Goirle vochten voor onze vrijheid. Zij zijn door oorlogshandelingen om het leven gekomen en zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant-Goirle.

We streven ernaar om bij deze personen hun naam, hun verhaal, hun afbeelding te plaatsen en daarmee te eren en bedanken en de herinnering aan hen levend te houden.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers gevallen onder de geallieerde strijdkrachten. Aan de jonge kerels die ver van hun vaderland de strijd voor onze vrijheid met hun leven moesten betalen. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in miljoenen gezinnen is een lege plaats.

Zij hebben, met vele anderen, hun leven gegeven voor onze vrijheid. Ook die van U.

Graf Ernest Richard Evans(foto: D. Philippet)

Corporal ERNIE, Ernest Richard Evans is een van hen. Hij overleed op 23-jarige leeftijd.

Info

  • Nationaliteit : Brits
  • Onderdeel/Eenheid : 2th. Bataljon King’s Royal Rifle Corps. (K.R.R.C.)
  • Registratienummer : 6849977
  • Rang : Corporal

Achtergrond

Ernie, Ernest Richard Evans geboren rond 1921 in (GB). Hij is de zoon van Mr. En Mss Evans. Ernie is ongehuwd.

Gebeurtenis

Ernie Evans was volgens zijn broer eerst bij de 8th Army aan het strijden in de Noord- Afrika Desert en kwam in 1944 terug naar eigen land om zich daar voor te bereiden op vertrek van zijn Bataljon naar Frankrijk voor de geplande D-Day-aanvallen in juni 1944. Daarna ging men door via België naar Nederland.

Rond 19 oktober werden de inwoners van het gehucht “Nieuwkerk” geëvacueerd. Men verwachtte daar zware strijd. De grote aanval op Midden- en West-Brabant was nog niet ingezet. Het 2e K.R.R.C. beperkte zich tot het verkennen van de vijandelijke posities. Het weer was bar slecht, evenals de herfststormen die toen woedde. Dat maakte het er niet makkelijker op. De Duitsers hadden de Engelsen aan de rand van het bos gesignaleerd, ze stonden onder leiding van luitenant P. Dean en waren bezig met het opruimen van obstakels. Tijdens een van deze patrouilles kwam het tot een vuurgevecht. De strijd was regelmatig heftig. Ernie Evans werd hierbij geraakt. De dag ervoor was een van zijn maten Arthur Gordon Gavin overleden in de strijd op praktisch dezelfde plek.

Het was nog 7 dagen voor de bevrijding van de Duitsers.

Het 4e bataljon The Lincolnshire Regiment van de 49th Britse Infanterie Divisie verloor deze zware dag ook 4 van haar soldaten. Dat waren: Howorth Harrie Buckley ( 34) – John William Collins ( 30 ) ---John Ernest Goodwin en Edward Adrian Greenall (20). Allemaal verdeeld herbegraven op verschillende War Cemetery’s in Nederland en België.

Ernest Richard Evans werd met 10 andere oorlogsslachtoffers herbegraven op 7 maart 1946. Ze waren allen gesneuveld rond Goirle (NL) en liggen allen op het War Cemetery Leopoldsburg (BE).

Graflocatie

  • Veldgraflocatie : Nabij douanekantoor Poppel op de grens van Nederland/België.
  • Herbegraven : Commonwealth War Graves, Leopoldsburg (B)
  • GPS Coördinaties : Latitude: 51.11271, Longitude: 5.26833
  • Adres : Vlaanderenlaan, Leopoldsburg, Limburg (BE)
  • Graflocatie : III-B. 03
  • Tekst op grafsteen : Not just today but every day in silence we remember

(“Niet alleen vandaag, maar elke dag in stilte herdenken we hem.”)

Ernest Richard Evans-Certificaat (foto:CWGC)

Herdenkingen

Bronnen

Literatuur

  • Piet de Bont, Jef van Gils, Gerrit Kobes, Piet Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994
  • J.C. Coenen en P.H. Kamphuis: "De bevrijding van Goirle (27 Oktober 1944)".
  • J. Schrijver en H. Kroes: ‘Offers voor onze vrijheid” Uitgave 1994 Bond van Wapenbroeders.