Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Enthovenseweg (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Zuid
Wijknaam: Tivoli
Datum besluit: B & W 28 mei 1968
Jaar: 1909



De straat, lopende vanaf de Spoorlaan, westelijk van de Ringbaan-Oost, zuidoostwaarts, tot de Nieuwe Bosscheweg, tegenover de P.F. Bergmansstraat.


Enthovenseweg.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

150px


De Enhovenseweg in 1984.


Het gehuchtje Enthoven, op de kaart van D. Zijnen uit 1760 voorkomend als Enthove, bestond uit enkele boederijen en een molen, en is ontstaan rond het oude goed Enthoven (in de 14e eeuw lnthout en in de 15e eeuw Eynthoven genoemd). In het Brabantse leenregister van 1312 wordt Arnoldus Berthout Bac (van Tilborch) beleend met het goed lnthout te Tilburg, dat hij ook bewoonde. Hij overleed vóór 1355, en zijn zoon Jan Arntz Berthout Bacxzoon volgde hem op in zijn leen. Jan overleed in 1406. Via zijn beide zonen werd zijn kleinzoon Berthout Back in 1442 beleend met lnthout. Deze Berthout was ook gegoed te Haaren en Oisterwijk en kocht in 1477 de heerlijkheid Asten. Hij trouwde in 1444 met Maria, de dochter van Aert Wolphaerts (De Roovere). Hun zoon Jan Bac, ridder en heer van Asten, wordt beleend met Inthout. Jan Bac was schepen van 's-Hertogenbosch. Nadat hij in 1508 overleden was, werd zijn dochter Adriana, vrouwe van Asten, in 1516 beleend met Teynthoven. Zij trouwde de eerste keer met Johan van Arkel, heer van Heukelom, Waardenburg en Ammerzoden, en de tweede keer met Wolphard van Brederode, heer van Cloetingen, die in 1548 overleed op het kasteel Durendael te Oisterwijk. Zeven generaties Back hebben op het goed lnthout/Eynthoven gewoond. Over de periode daarna zijn minder gegevens bekend. In 1524 vinden we een vermelding van de Wyntmolen tot Eynthoven. Het gehuchtje Enthoven heeft zich te midden van de akkercomplexen tot ongeveer 1920 weten te handhaven.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).