Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Elly Hölzken - van Eeten

Elly Hölzken – van Eeten haalt herinneringen op aan een buitengewoon creatief initiatief om de jongens in de wasserij hun werk beter te laten doen:

Eerste elf jaar op een bed-afdeling

Elly is op wat latere leeftijd gaan werken op Huize Assisië. Elly kwam in augustus 1981 te werken in de huishoudelijke dienst en heeft de eerste elf jaar gewerkt op het Goretti-paviljoen, waar ze na enige tijd een bijzondere ervaring mocht meemaken. Goretti was een bed-afdeling. Alle jongens lagen de hele dag in bed. In 1983 kregen de jongens een rolstoel en dat was een hele verandering. Je keek in een keer anders tegen de bewoners aan, niet meer vanuit een relatie gezond op versus ziek te bed, maar je zag de bewoners rechtop, je kon elkaar gewoon aankijken en je kon heel natuurlijk veel gemakkelijker contact leggen. Bovendien was het voor de jongens een geweldige gezondheidsverbetering.

Loopbaan

Elly Hölzken ontgroeide haar werk op Goretti en nam het kloeke besluit om 15 in plaats van 20 uur te gaan werken en in plaats daarvan opleidingen te gaan volgen, eerst in 1994 de Opstapcursus Studie en Opleiding voor herintredende vrouwen te Tilburg en vanaf 1995 de driejarige deeltijdopleiding Activiteitenbegeleiding aan het Willem I-college te ’s-Hertogenbosch. Gelijktijdig met het minder werken kwam Elly in de zogenoemde Inspringdienst, een groep medewerkers van de Huishoudelijke Dienst die elders inviel bij langdurige afwezigheid van collega’s. In die situatie kreeg Elly de kans om een dag in de week in de kleermakerij te gaan werken toen de toenmalige kleermaker Bert Kolen een dag minder ging werken. Dat paste mooi bij de originele opleiding van Elly, van coupeuse. Daar heeft Elly veel broeken en mouwen korter gemaakt en ritssluitingen ingezet. Toen de jongens op grote schaal buiten het terrein in kleinere groepen in woonwijken gingen wonen, kochten zij de kleren voortaan bij winkels in de buurt of in de stad. Elly ging studeren en minder werken en kreeg een baan voor 20 uur op de Activering, waar ze voor haar studie stage had gelopen, met name in hal 4 voor bewoners die niet naar de Activering gingen voor een productieproces, maar voor bezigheid. Dat paste bij de gedachte dat alle bewoners overdag niet op hun eigen paviljoen moesten verblijven, maar actief moesten zijn met aangepaste activiteiten. Elly kreeg te maken met oudere bewoners, die niet meer hoefden te werken. Het waren ontspannende bezigheden zoals wandelen, boodschappen doen, zwemmen, muziek maken en samen eten tussen de middag. Daarmee veel gewandeld, veel tijd doorgebracht bij het kleinvee, maar ook samen boodschappen gedaan om daarna samen te eten. Elly kreeg met haar diploma op zak eindverantwoordelijkheid over enkele assistent-activiteitenbegeleidsters en Elly zelf had de verantwoordelijkheid om per bewoner in haar groep ontwikkel- en activiteitenplannen op te stellen, in overleg met collega’s en gerelateerd aan de behoefte van de bewoners.

Bewoners helpen hun werk te doen

Een mooi moment in de loopbaan van Elly Hölzken was de stage in het eerste jaar van haar studie aan het Koning Willem I college. Ze kon stagelopen op de wasserij. Daar komt alle was van alle afdelingen binnen, wordt gewassen, opgevouwen en gesorteerd om weer terug te gaan naar de afdelingen. Om te weten welk wasgoed bij welke afdeling hoort had elke afdeling een eigen tekentje, een rode driehoek, een blauw vierkant of een groen rondje, enzovoorts. Bij het sorteren van wasgoed werden ook bewoners ingeschakeld. Maar ja, hoe leer je bewoners dat blauwe vierkanten een andere betekenis hebben dan blauwe driehoeken en dat gele rondjes een andere betekenis hebben dan paarse rondjes. Elly heeft er thuis een spel voor ontwikkeld en dat met de bewoners-medewerkers van de wasserij regelmatig gespeeld tot ze de verschillende kleuren en vormen herkenden.