Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Castenmiller - Zomers

Joos Castenmiller
Naam Joos (Josephus/Jozef Victor) Castenmiller
Geboortedatum 31-05-1897 te Stoppeldijk (gemeente Vogelwaarde, Zeeland)
Overlijdensdatum 10-03-1961 te Raamsdonksveer
Beroep Hoofd R.K. Lagere Landbouwschool
Naam vrouw Riet (Maria Adriana Wilhelmina) Zomers
Geboortedatum 01-08-1908 te Steenbergen
Overlijdensdatum 19-12-1983 te Eindhoven
Beroep Onderwijzeres
Huwelijksdatum 15-07-1947 te Steenbergen


Kinderen
Marie-José
Wim
Jos




Na het overlijden van zijn eerste vrouw, Nellie Voeten, hertrouwde Joost in 1947 met Riet Zomers, een nicht van zijn aangetrouwde oom. Samen kregen zij nog een dochter en twee zoons. Zij woonden in Julianalaan 105.

Annie beaamt dat op oude foto’s geen gevelsteen van een zaaier te zien is boven de voordeur van de onderwijzerswoning: “Er zou een tegel in de gevel komen, maar die kon door de oorlog niet geleverd worden. Na de oorlog is de tegel alsnog geplaatst.”

Ria Castenmiller: “Melkboer Oversteeg kwam altijd in de ochtend melk brengen. We waren de eerste op zijn route en dus was hij er al om half zeven. Mijn ouders lieten voor hem de deur open en legden de portemonnee met geld in de bijkeuken.”

De tuin van de landbouwschool was lager gelegen, je moest met trapjes naar beneden. De tuin was groot en stond vol fruitbomen en –struiken. Joos Castenmiller had uit Wageningen fruitbomen laten komen. In de tuin stonden frambozen, bessen, pruimen, abrikozen, kruisbessen. Als er veel fruit was, dan werd dit in de familie uitgedeeld. Ook mochten de buurtbewoners elk jaar kruisbessen komen eten. Joos hield ook erg van asperges, maar de grond aan de Julianalaan leende zich er niet voor. Hij heeft toen ook speciaal zandgrond aan laten voeren, zodat er in de tuin van de landbouwschool toch asperges geteeld konden worden.

Tijdens de watersnood was Castenmiller bang dat de lager gelegen tuin onder water zou lopen. Hier stond het kippenhok en dus verhuisde hij de kippen een voor een naar de zolder van de landbouwschool. De St. Vincentiusvereniging, waar Joost lid van was, had in die periode de zolder vol met kleding gehangen. Slachtoffers van de watersnood konden er kleding halen.

Jos en Wim waren kind aan huis op de landbouwschool. Zo herinnert Ria zich dat ze op een dag alle fietsbellen van de fietsen van de leerlingen hadden gehaald en in het kippenhok hadden gegooid. Ook werden regelmatig de koffiekopjes van de leraren leeg geslurpt.

Jozef Victor Castenmiller overleed op 10 maart 1961. Hij werd onwel toen hij tijdens de pauze, in het kantoor van de landbouwschool, in overleg was met zijn collega’s en overleed ter plekke. De onderwijzerswoning werd gehuurd en Riet kon er niet blijven wonen. Ze kocht een huis in Oosterhout en is ongeveer een jaar na het overlijden van Joos uit Raamsdonksveer vertrokken.


Heeft u meer informatie over deze personen? opdekaart@veerserfgoed.nl