Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Café de Hooimijt

Café de Hooimijt
Hooimijt.jpg
Uitspanning de Hooimijt aan de Oude Bosschebaan.
Café de Hooimijt
Hedendaagsche Zedenverwildering Nieuwsblad van het Zuiden 07-08-1933.jpg
Krantenknipsel Nieuwsblad van het zuiden.
KvK 2688 Schellekens vd Ven.pdf
Bestand:KvK 2688 Schellekens vd Ven.pdf

Bert Schellekens (1883-1962), in Udenhout beter bekend als Bert Schel, was geboortig van 's-Gravenmoer. Hij trouwde met de Udenhoutse Jet van de Ven (1890-1964), een dochter van Theodorus en Maria van de Ven - Versteijnen. Bert was in het begin van de jaren twintig naar Udenhout gekomen. Ofschoon hij van huis uit slager was, werd hij ook caféhouder. Van 1925 tot 1930 was hij de kastelein van café Het Dorstige Paard aan de Slimstraat. Hij was daarnaast slager en deed huisslachtingen. In 1930 verkocht Bert zijn café aan Jan van Nunen. Hij verhuisde zelf verder naar voren in de Slimstraat en bouwde een nieuw café, dat hij in 1932 verkocht aan de familie Verzijden - Witlox. Hier is anno 2020 een chinees gevestigd. Het gezin Schellekens verhuisde eerst naar de Kreitenmolenstraat en daarna naar de van Heeswijkstraat. Een en ander is terug te herleiden in de stukken van de K.v.K..

Al waren de Loonse- en Drunense duinen in de dertiger jaren nog maar nauwelijks in beeld als toeristische attractie, toch durfde Bert het aan om aan het einde van de Schoorstraat, in die tijd niet veel meer dan een karrenspoor, een zomercafé te bouwen. geheel in stijl werd het bouwwerk in hout opgetrokken en van een rieten dak voorzien. De bouwstijl van het café rechtvaardigde de naamgeving "De Hooimijt". Op zaterdag 3 juni 1933 werd de zaak geopend. Door het oorlogsgeweld bij de bevrijding in oktober 1944 werd het gebouw vernield en daarna niet meer opgebouwd. Café de Hooimijt kreeg in het dorp een hele slechte naam. Er zouden schaars geklede dames en heren vertoeven. Dit wordt ondersteund door nevenstaand krantenartikel uit 1933.