Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Buitenhuis Raamsdonksveer

Boerderijachtig buitenhuis 1718. Tekening van H. Pola.

Omstreeks 1700 liet het Bergse echtpaar Matthijs van Son en Elisabeth Marchand een buitenhuis bouwen in wat nu de Sandoelse polder is en waar in 2006 de Kloosterhoeve gebouwd werd voor de verzorging van patiënten met de ziekte van Huntington. Het buitenhuis van het echtpaar Van Son had een boerderijachtige uitstraling en lag naast de ruïnes van het oude Kartuizerklooster. Het kreeg dan ook de naam Chartroise (kartuizer). Zoon Simon van Son werd in 1724 ambachtsheer van Raamsdonk en vijf jaar later besloot hij een nieuw Chartroise te bouwen op de plek van het oude huis. Huize Chartroise bleef in het bezit van de familie van Son en de diverse ambachtsheren van Raamsdonk namen er met hun gezin hun intrek. Bij het huis hoorde een perceel grond van ruim vier hectaren, die voornamelijk gebruikt werden voor recreatieve doeleinden, zoals hof, boomgaard, gracht, plezierbos en hertenkamp.

Deftig buitenhuis 1729. Schilderij door Cornelis van Cuylenburgh.

In 1878 stierf de laatste telg van het geslacht Van Son, Leonard, kinderloos. Twee welgestelde inwoners van Raamsdonksveer kochten het huis met de bijbehorende landerijen. Dit waren J.F. Simonis en G.J.H. Heere. Zij braken het af. Heere bouwde vervolgens een huis aan het Heereplein in Raamsdonksveer dat hij opnieuw de naam Chartroise gaf.

Situatie van klooster (geel) en Chartroise (rood).
Kloosterhoeve, Kloosterweg 1 Raamsdonksveer. De huidige situatie.



Informatie:

Ans Spee.