Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Bouwens - Schelle

Anton Bouwens
Naam Anton (Antonius Rocus Bartholomeus) Bouwens
Geboortedatum 06-11-1902 te Raamsdonk
Overlijdensdatum ..-..-1983 te Raamsdonksveer
Beroep Bakker
Naam vrouw Sientje (Clasina Johanna) Schelle
Geboortedatum ..-..-.1908 te Rotterdam
Overlijdensdatum 27-09-1984 te Raamsdonksveer
Huwelijksdatum 23-071931 te Raamsdonk


Kinderen
Lomé (*1932)
Elly (*1936)
Annie (*1942)


Winkelpand van J.J. Simonis-Poppelier in de Hoofdstraat, ca. 1917. Op de voorgrond staan Willy en Nico Simonis. Bij de hondenkar staat de latere bakker Anton Bouwens.


Anton Bouwens was bakkersknecht bij bakker Simonis, toen nog gevestigd in de Hoofdstraat.

De moeder van Anton was vroeg overleden en zijn vader (die slachter was) vertrok vervolgens met de broers van Anton naar Antwerpen om daar als slachters te gaan werken.

Anton (die al knecht was bij Simonis) wilde echter bakker worden en bleef in Raamsdonksveer. Hij kwam bij de familie Simonis in te wonen.

Toen bakker Simonis naar de Keizersdijk verhuisde, vestigde de familie Simonis zich met de bakkerij (nr. 3-5) naast Hof van Holland (nr. 7), dat destijds van Schelle was. Eén van de dochters van Schelle was Clasina (“Sientje”, een naam waar ze een hekel aan had). Zodoende leerden Anton en Clasina elkaar kennen.

Door het overlijden van Leen de Wit in februari 1930, kwam zijn bakkerij in de publieke verkoop. Anton Bouwens kocht de bakkerij en startte er in september 1930. Hij heeft er eerst een tijdje alleen gewoond, om te kijken of de zaak ging lopen. In het begin ging het niet goed; er moest een klantenkring opgebouwd worden. Hij verkocht soms maar 4 broden op een dag.

Op 23 juli 1931 trouwden Anton Bouwens en Clasina Schelle in Raamsdonk en in 1932 werd zoon Lomé geboren. Daarna volgden nog 2 dochters: Elly en Annie.


Winkelpand bakkerij A. Bouwens, Keizersdijk.

De foto laat de bakkerij zien, waarvan Anton Bouwens in de periode 1930 tot 1962 eigenaar was. Door de jaren heen is de voorgevel nauwelijks veranderd. Anton Bouwens heeft wel de ingang van de winkel gewijzigd. De toegangsdeur was eerder links van de etalage en dit is zodanig gewijzigd dat de deur nu in het midden zit, met aan weerszijden een etalage.

In 1933 breidt Anton de broodbakkerij uit met een electromotor van 2,5 PK.

Advertentie Sinterklaasperiode.






Later trouwde zoon Lomé met Riet Boons en werd er een huis gebouwd in de Van der Poelstraat, waar Lomé met zijn gezin ging wonen. Op Koninginnedag 1962 verhuisde het gezin naar de bakkerij aan de Keizersdijk. Anton en Sientje betrokken het huis aan de Van der Poelstraat.



Heeft u meer informatie over deze personen? opdekaart@veerserfgoed.nl