Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Arbeidsactivering

Arbeidstherapie

Om eenvoudig economische redenen zijn de vanouds aanwezige ambachten als de sigarenmakerij, de mattenmakerij, de schoenmakerij, et cetera verdwenen. De behoefte aan inzet van bewoners in een arbeidsproces nam alleen maar toe met het nadenken over volwaardig leven. Broeder Samuël Brouwers is tijdens de oorlog, vanuit een houten barak, begonnen met de arbeidstherapie. Later werd de naam gewijzigd in arbeidsactivering. Voor de bewoners zijn er diverse mogelijkheden om met arbeid bezig te zijn. Zo zijn er, die zonder dwang betrokken worden bij productie-arbeid. Frans Robben, in 1994 hoofd arbeidsactivering, vertelde hierover: “Deze activiteiten vinden plaats in een grote hal en ze worden door ons aan de bewoners aangeboden. We dienen daarbij mee te groeien met eventuele vragen en mogelijkheden. Daar moet echter geen druk achter staan. Vroeger gebeurde het wel eens dat Philips een opdracht voor ons had, maar daarbij eiste dat het de volgende dag klaar was. Die activiteiten bestonden vooral uit inpakwerkzaamheden. We hebben wel eens in één jaar 35.000 stuks kerstverlichting ingepakt.”

Ook elders op Huize Assisië

Weer andere bewoners zijn actief in de wasserij, de tuin of zijn huiswerkers. Ook bij dit werk staat niet de prestatie en de productie voorop, maar door het aanbieden van de geschikte bezigheden het verkrijgen van een gevoel van eigenwaarde en het komen tot een zinvolle tijdsbesteding. De huiswerkers worden ingezet bij de huishoudelijke dienst, in de keuken, de drukkerij en de technische dienst en ze doen boodschappen. De keuterboerderij geeft aan bewoners de mogelijkheid om in contact te komen met grote en kleine dieren van allerlei soort. Bewoners voederen en verzorgen onder meer geiten, schapen, varkens en koeien. Ook het onderhoud van het hertenkamp behoort tot de werkzaamheden.

Houtbewerking

In de tijd dat er op de arbeidsactivering te weinig aanbod van werk was, ontstond een aparte afdeling houtbewerking. Hier waren bewoners bezig met figuurzagen, tekenen en schilderen. Er werden allerlei figuren gemaakt, zoals van Sesamstraat en Walt Disney, maar ook kapstokken behoorden tot de mogelijkheden. Er kwam zelfs een catalogus waaruit klanten konden bestellen. Ooit was er een opdracht voor 600 carnavalsonderscheidingen, die allemaal gezaagd en geschilderd moesten worden.