Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Amstuz

Drik Amstruds uit Raamsdonksveer met fuik in 1935. Deze beroepsvisser woonde destijds in het Poststraatje. Bron: De Biesbosch ten tijde van het getij door Jan Hoek.
Naam Drik (Hendricus) Amstuz
Geboortedatum ..-..-.... te ....
Overlijdensdatum ..-..-.... te ....
Beroep Vissersknecht


In het Poststraatje op nummer 4 woonde in de jaren 1949 de heer Hendricus Amstuz. Drik van voornaam.

In het boekje van de Biesbosch "ten tijde van het getij" wordt zijn naam anders geschreven namelijk: Amstuds. Maar volgens het bevolkingsregister is zijn echte naam Amstuz, Nederlander en Visschersknecht van beroep............. maar hij had ook nog een broer Antonius Johannes; geboren is op 30 september 1887 en deze was Schipper van beroep.

Drik is nooit getrouwd geweest en kwam van oorsprong uit Zwitserland. Hoe hij in Raamsdonksveer terecht is gekomen, weten we niet.

Drik Amstuz was palingvisser in de Biesbosch. Hij was altijd samen met Hendrik Zijlmans uit Raamsdonksveer en Toon Jansen uit Geertruidenberg. Het toeval wil ook nog dat ze alle drie mank liepen! Vaak was er bij dit stel ook de een benige Herman Kalis bij. Aangezien het viertal overal in ganzenmars naar toe liep, werden ze in de regio "de schommelende gasten", genoemd! Alleen Drik had een merkwaardige manier met de stok te lopen. Hij hield de wandelstok niet links of rechts maar met beide handen in het midden, voor zijn lijf.

We hebben een mooie foto van Drik waar hij met een fuik aan het werk is. Foto omstreeks 1935. En een andere foto waarin de 3 "schommelende gasten" te zien zijn. Ze zijn in de Turfzak (dit is een gedeelte van de Biesbosch met deze bijzondere naam)

Toon Jansen uit Geertruidenberg, Drik Amstuds en Hendrik Zijlmans uit Raamsdonksveer in de Turfzak in 1935. De "schommelende gasten" visten meestal gezamenlijk. Bron: De Biesbosch ten tijde van het getij door Jan Hoek.



Heeft u meer informatie over deze personen? opdekaart@veerserfgoed.nl