Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

2022-12 Twee boekjes

Erfgoedcentrum 't Schoor Udenhout-Biezenmortel presenteerde op 9 september, de vrijdag aan de vooravond van Open Monumentendag, twee boekjes. De aanleiding voor deze twee boekje sis het feit dat nu 300 jaar geleden, op 9 augustus 1722 de eerste pastoor Robben de eerste doop inschreef. De parochie schenkt geen aandacht aan het jubileum. Dat is het andere uiterste van de grootse viering die de geschiedenis-goedgezinde pastoor Van Eijl had opgezet met ene tiendaagse missie.

Een boek is geschreven door Luud de Brouwer en verhaalt de complete ontstaansgeschiedenis. Die staat ook al wel in het boek "Over de Unentse parochie", maar sinds 2006 is er dankzij digitalisering zoveel nieuwe informatie beschikbaar gekomen dat het de moeite waard was de geschiedenis te update en uitgebreider te beschrijven.

Het andere boekje is deel 7 in de serie Unentse biografieën en Gata over pastoor Van Eijl, meer precies over zijn onvolprezen dagboek over de periode 1903-1934 met ongeveer 700 aantekeningen. Een buitengewoon belangrijke bron voor het Schrijversteam van het Erfgoedcentrum. Vandaar de keuze om het complete dagboek op te nemen. Het boekje is namens het Schrijversteam een dank je wel aan pastoor Van Eijl.

Pastoor Dorssers en pastoor Looijaard ontvingen beiden een eerste exemplaar van beide boekjes.