Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

2022-05 Kerkbezoek niet als vóór Corona

Ik keek op zondag 8 mei op televisie naar het KRO-geloofsgesprek, dit keer met de rector van de priesteropleiding van het bisdom Rotterdam. Het was voor het eerst dat ik een priester op televisie openlijk hoorde praten dat het kerkbezoek zich na corona niet heeft hersteld. Tijdens de coronapandemie waren er vele parochies die de diensten live uitzonden op de eigen website en diverse social media, een deugd in tijd van een pandemie en in normale omstandigheden zeker ook een deugd voor mensen die door ouderdom of ziekte niet meer naar de kerk kunnen. Maar nu de pandemienood achter de rug is, zou kerk zijn toch weer iets moeten zijn van samen vieren, samen beleven, samen zijn, samen Gods kerk, en niet iedereen individualistisch achter de eigen tv, tablet of computer.

En na het geloofsgesprek kwam de wekelijkse zondagviering vanuit de kerk van Rijswijk ZH, voorgegaan door de uitnodigende pastoor Wim de Bakker. Maar de kerk was veel te leeg.